Situace je vážná. Zasahuje 400 hasičů, očekáváme zahraniční pomoc, řekli Fiala s Rakušanem

Petr Fiala v Hřensku

Vládní delegace v Českém Švýcarsku

Slovensko slíbilo poslat do Hřenska hasicí stroje, které se vrátily ze Slovinska. Helikoptéru pošle Polsko, pomoc slíbila i Itálie. Přímo v Hřensku to potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) společně s premiérem Petrem Fialou (ODS). Podle generálního ředitele sboru Vladimíra Vlčka drží hasiči linii požáru. Odhadovat, kdy se ohně podaří zkrotit, nechtěl. Záleží podle něj na počasí.

„Chtěl bych poděkovat hasičům, dobrovolníkům či policistům, kteří na místě s požárem bojují. Přijeli jsme sem, abychom se přesvědčili o rozsahu této katastrofy a zúčastnili se jednání krizového štábu a zjistili, zda mají hasiči všechny prostředky. Víme, že je požár rozsáhlý a v obtížném terénu,“ sdělil v úvodu tiskové konference v Hřensku premiér Fiala.

Rakušan zase potvrdil pomoc evropských států. „Situace je vážná. V současné době máme přes 400 hasičů v akci. Slovensko přislíbilo, že nám pomůže, až jejich technika projde revizí ze slovinské mise, helikoptéru pošle také Polsko a pomoc přislíbila Itálie. Tady se ukazuje, že ta evropská solidarita funguje. Chtěl bych velmi poděkovat hasičům, záchranářům,“ sdělil novinářům Rakušan.

Situace podle premiéra zatím nelze srovnávat s loňským tornádem na Moravě, přesto se poškození nemusí bát, že by nezískali od státu pomoc. „Nejprve se musí dostat požár pod kontrolu, poté se začneme dívat na to, jaké jsou škody a poté na pomoc veškerým postiženým občanům a podnikatelům,“ doplnil Fiala.

„Krizový stav kvůli požáru v Hřensku není třeba vyhlašovat,“ uvedl šéf hasičů Vlček. S hejtmanem usoudili, že pro to ještě nejsou splněny všechny podmínky. Hasiči drží podle něj v Hřensku linii požáru. Odhadovat, kdy se ohně podaří zkrotit, nechtěl. Záleží prý na počasí.

Tagy: