Ujišťoval jsem Havla, že Česku po útoku na Dvojčata nic nehrozí, vzpomíná Šándor

Rozhovor s bezpečnostním poradcem Šándorem

Tehdejší šéf rozvědky Andor Šándor se o útocích na Dvojčata dozvěděl pár hodin poté, co začala celá akce. Jak přiznal ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS, bylo velkou zodpovědností garantovat, že se Česká republika nemá čeho obávat. Konzultoval to i s tehdejším prezidentem Václavem Havlem.

Bezpečnostní poradce Andor Šandór se o teroristickém útoku dozvěděl ve chvíli, kdy byl šéfem vojenské rozvědky. „V přímém přenosu jsem se díval na druhý útok. Den na to jsem jsem předkládal prezidentovi Havlovi důkazy o tom, že České republice nic nehrozí. Zeptal se mě: ‚Opravdu to máte pod kontrolou?‘ Odpověděl jsem mu: ‚Ano, pane prezidente.‘ Byl to silný moment,“ uvedl s tím, že spoluodpovědnost za tuto garanci byla nepředstavitelná.

Rok, který pak strávil v pohotovosti, vydal za další dva. „Vyžádal jsem si pana Havla ještě osobně. Ukazoval jsem mu věci na mapách a podobně, zkrátka jsem ho informoval. Snažil jsem se mu dát odpověď,“ popsal Šándor spolupráci s bývalým prezidentem.

Pro příčiny teroristického aktu má jasné vysvětlení. Naopak nechápe ty, kteří o okolnostech, které jsou známy, pochybují. „Konspirační teorie jsou sexy, já osobně ale jejich zastáncem nejsem. Vše, co se událo, má odůvodnění. Hlavně si nemyslím, že by si to sami Američané udělali,“ reagoval na možné dezinformace.

Šándor ve vysílání CNN Prima NEWS také uvedl, že všechny informace, které bezpečnostní složky znají, nejsou a nemohou být oficiální. „Jistě to nahrává dezinformacím. Je ale potřeba si uvědomit, že kauzy jsou propojené s žijícími osobami do kauzy zapletenými. Na odtajňování jsou pravidla,“ vysvětlil. Věří, že postupně se ale některé detaily rozkryjí a budou jistě zajímavé.

Smutné výročí si s redakcí CNN Prima NEWS připomíná mnoho dalších hostů z řad historiků, politiků či komentátorů. Speciální vysílání můžete sledovat živě i pod tímto odkazem.

Tagy: