Sledujte ZÁZNAM SPECIÁLU: Svět si připomíná 20 let od teroristických útoků v USA během 11. září

Banner 11. září

Celý svět si v sobotu bude připomínat dvacetileté výročí série teroristických útoků, které byly spáchány 11. září v USA. Zahynuly kvůli nim téměř tři tisíce lidí. Televize CNN Prima NEWS pro tento den chystá speciální vysílání, které bude zahrnovat vzpomínky zúčastněných, názory historiků i výstupy reportérů přímo ze Spojených států.

Útoky z 11. září 2001 byly sérií koordinovaných teroristických útoků, které se uskutečnily ve Spojených státech amerických. Provedlo je 19 příslušníků militantní islamistické organizace al-Káida.

Ti unesli čtyři letadla společností American Airlines a United Airlines. Dvě z nich narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku, zabila všechny lidi na palubě a další uvnitř budov. Obě zasažené budovy se do dvou hodin zhroutily, zničily také blízké stavby a další poškodily.

Třetí letadlo narazilo do sídla ministerstva obrany – Pentagonu. Poslední letoun se zřítil po souboji mezi teroristy a pasažéry letadla u města Shanksville v Pensylvánii. Letadlo mělo údajně zasáhnout Bílý dům nebo americký Kapitol.

Snaha o bezpečí člověka

Málokterá událost změnila svět tolik jako zmíněné teroristické útoky. Před 11. zářím 2001 to s leteckým cestováním bylo jiné. Když si člověk v minulosti při vnitrostátních letech po Spojených státech balil příruční zavazadlo do letadla, mohl si s sebou vzít ostré předměty i pití.

Na letištích nebyly detektory kovů a téměř žádné fronty. Cestující mohli dorazit na letiště klidně 20 minut před odletem a stejně věděli, že to do letadla stihnou. Příbuzní, kteří nikam neletěli, mohli doprovodit pasažéra až k odletové bráně a zamávat mu těsně předtím, než se uvelebil v letadle.

Po 11. září přišlo plošné výrazné zpřísnění podmínek na všech letištích. Přišla paranoia a úzkostlivá snaha o bezpečí člověka, která byla vykoupena masivní ztrátou soukromí. Cestování letadlem však nebylo zdaleka jediným aspektem, který teroristické útoky z 11. září od základu změnily.

Strach z Blízkého východu a všeho, co souvisí s islámem

Když vyplavaly na povrch podrobnosti o útocích, hromosvodem pro americký hněv se stal Blízký východ. Lidé se začali bát muslimů. Tento strach v průběhu dalších let posílily další teroristické útoky po celém světě.

Řada lidí začala nahlížet na všechny ze dvou miliard vyznavačů islámu jako na teroristy, a to nezávisle na tom, odkud věřící pocházeli či jakou formu islámu zastávali. Teroristické útoky na Světové obchodní centrum spáchali členové teroristické organizace al-Káida, kterou tehdy vedl nejznámější terorista světa Usáma bin Ládin.

Tehdejší Prezident USA George Bush se rozhodl iniciátora teroristických útoků za každou cenu dopadnout. Bin Ládin se v době útoků nacházel v Afghánistánu. Američané proto začali naléhat na radikální hnutí Tálibán, které v té době zemi vládlo, aby jim šéfa al-Káidy vydalo. Jenže tálibové chtěli důkazy, že bin Ládin skutečně útoky naplánoval, čemuž Spojené státy nevyhověly.

Bush se proto rozhodl k do té doby nevídanému politickému manévru. Nařídil invazi amerických vojsk do Afghánistánu s cílem zajmout bin Ládina a svrhnout hnutí Tálibán. Operaci posvětila OSN. Tím začala dvacetiletá válka v Afghánistánu, která skončila až v polovině letošního srpna, když Tálibán znovudobyl hlavní město Kábul.

Tagy: