Havlíček: Fiala je ekonomický popleta ovlivněný lobbisty. Vadí mi, jak lže a neřídí vládu

Karel Havlíček (ANO)

Karel Havlíček o Fialově nepřiznaném milionu korun

Za ekonomického popletu, který je v nemalé míře ovlivňovaný politickými lobbisty, označil premiéra Petra Fialu (ODS) místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). Reagoval tak na to, že ministerský předseda v majetkovém přiznání neuvedl podíl ve výši milion korun v Podnikatelské družstevní záložně. Způsob, jakým se Fiala hájil, ho prý nenechává klidným.

„Z toho, co jsem měl možnost vidět, mi vyplývá, že pan premiér potvrdil, že je ekonomický popleta a také že je v nemalé míře ovlivňován politickými lobbisty, a to i ve smyslu jeho osobních investic,“ uvedl Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS. Reagoval na informaci webu Seznam Zprávy, že Fiala v majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu ve výši téměř milion korun v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fuck-upy politiků, rozčílil se Metnar. Černochová zmínila magory z Rakouska a hájila Pekarovou

Opřel se také do jeho politického vystupování. „Více mi ale vadí, jakým způsobem řídí, nebo spíš neřídí, vládu a jakou míru lží nejen toleruje, ale jaké lži sám dokáže vyprodukovat,“ řekl Havlíček.

To, že člověk něco, přehlédne, se podle něj může stát. „Způsob, jakým to pan premiér vysvětluje, že ho do toho dostal blízký poradce, mě klidným nenechává,“ sdělil místopředseda Sněmovny. Fiala podle něj sází na své okolí.

„Pokud si nedokáže udělat pořádek v osobních věcech, tak jak ho tito lidé ovlivňují například v klíčových energetických rozhodnutích?“ tázal se Havlíček. Dodal, že kdyby byl v podobné situaci a hospodařil se zdroji, které premiér má, dal by peníze do jiné instituce než do družstevní záložny.

Nejen tato kauza, ale například i problémy ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohou podle Havlíčka vládě uškodit. „Určitě jí to neprospěje. U pana Jurečky jde o neuvěřitelnou míru arogance a typické papalášství, kdy se nejdřív snažil ze všeho vymlčet a pak se vymlouval. U pana premiéra je to spíš jeho vazba na lidi kolem něj. To, že jako premiér nemá nejelementárnější ekonomické znalosti, by občany nemělo nechat klidnými,“ sdělil Havlíček.

Premiér Petr Fiala na sociální síti X napsal, že již v minulých dnech začal prověřovat, jakým způsobem lze tuto situaci napravit. „Požádám o doplnění chybějících informací,“ uvedl Fiala. Dodal, že si neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl, i když jen v symbolické hodnotě. „Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, mrzí mě to,“ uvedl premiér.

Podle novináře Janka Kroupy, který na nesrovnalost ve Fialově majetkovém přiznání upozornil, má ale premiérova obhajoba zásadní nedostatek. „Tím, že byl družstevníkem, tak mu každý rok přišla upomínka a pozvánka na valnou hromadu. Záložna mu to tedy každý rok připomínala,“ popsal Kroupa pro CNN Prima NEWS

Tagy:
ODS Petr Fiala Karel Havlíček ANO 2011 vláda Janek Kroupa Poslanecká sněmovna ČR Podnikatelská Družstevní Záložna