Stát nahradí škody zasaženým podnikatelům. Zdroje jsou, tvrdí ministr průmyslu Havlíček

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Foto: CNN Prima NEWS

Havlíček a Jurečka odpovídali v Partii i na dotazy díváků

Vyjádření předsedy vlády Andreje Babiše o tom, že stát už nemá peníze na případné kompenzace škod způsobených protiepidemickými opatřeními, jsou podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) zjednodušená. Do ekonomiky stát dosud nalil asi 200 miliard korun a další náhrady škod už tak nákladné nebudou. Vicepremiér Babišovy vlády to řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

To nejsou stovky, ale jen desítky miliard korun. To už v této chvíli rozpočet nezlikviduje.

Stát je na tom podle Karla Havlíčka s penězi docela dobře. „V tuto chvíli se budeme zaměřovat na postižené segmenty. To nejsou stovky, ale jen desítky miliard korun. To už v této chvíli rozpočet nezlikviduje,“ ujišťoval ministr průmyslu, obchodu a dopravy.

Zdůraznil také, že vláda nyní neřeší lockdown, ale to, aby se lidé nepotkávali. „Nechystáme se ke klasickému ekonomickému lockdownu. Samozřejmě, že už ta současná opatření se podniků dotýkají. Průmysl ale jede dobře. Automobilový průmyslu byl na tom v září dokonce lépe než před rokem,“ pokračoval Havlíček.

Šéf rezortu průmyslu, obchodu a dopravy rovněž odmítl, že by vláda s lockdownem vyčkávala kvůli snazšímu vyhnutí se kompenzacím. „To v žádném případě. Vláda alokovala asi 200 miliard korun a bude alokovat další. Lockdown nechceme. Nechceme, aby stát zbankrotoval. Žádná jiná země, kde čísla letí nahoru, k lockdownu nepřistoupila, kromě Izraele,“ ujišťoval Karel Havlíček. Podle Mariana Jurečky se vláda nepoučila z šíření nákazy ve společnosti OKD a nyní už jen hasí požár.

Stavte byty, vyzval Jurečka

Předseda KDU-ČSL ale Havlíčkovi připomněl, že je také třeba dělat operativu z hlediska pomoci lidem. „Víme, že některé sektory už v příštích třech, čtyřech letech nepoběží tak jako v minulosti. Je třeba lidi motivovat, aby se přesouvali do jiných odvětví. Je třeba stavět byty, vysokorychlostní železnice a podobně,“ řekl Jurečka v Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Podle něho se Evropská unie chystá v České republice alokovat 180 miliard korun z fondu obnovy. „My musíme mít aktualizovaný národní plán obnovy země a neřešit kanál Dunaj–Odra–Labe,“ dodal Jurečka s tím, že priority vlády by měly být úplně jiné. „Vláda pouze vzala na vědomí závěry studie, která byla zadána v roce 2011, tedy za vlády ODS, TOPky a Věcí veřejných. My jsme nerozhodli, jestli se bude stavět. Dali jsme pouze zelenou projektu s polskými partnery, který je z drtivé většiny na polské straně,“ oponoval Havlíček.

„Jak mám odpovídat lidem, kteří jsou v potížích? Prosím vládu, aby se věnovala prioritám, které odpovídají reálně době. Za pět či deset let budeme muset ty studie dělat znovu. Teď jsou to vyhozené peníze,“ odmítl Marian Jurečka Havlíčkovo vysvětlení. Podle šéfa KDU-ČSL je nyní důležité věnovat se například výstavbě bydlení. „Proč vláda neřekne, že dá do bydlení 30 miliard?“ dotázal se ministra průmyslu, obchodu a dopravy. „Vláda investuje tak, že už víc do investic dát nemůže,“ opáčil Karel Havlíček.

Rozhovor Terezie Tománkové s Karlem Havlíčkem a Marianem Jurečkou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: