Žádná Fialova drahota, ale bezradnost. Vláda pomůže jen minimu domácností, tvrdí Havlíček

Karel Havlíček

360° (204)

Exministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček (ANO) zkritizoval pomoc vlády lidem s energetickou krizí. „Co vláda Fialy vytvořila, zasáhne jen plus minus pět procent domácností,“ prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle Havlíčka vláda nemůže za to, že jsou ceny energií vysoké. „Není to Fialova drahota, ale Fialova bezradnost. Vláda nedělá prakticky nic, aby pomohla občanům. To, co vytvořili, zasáhne jen plus minus pět procent domácností. Je to takzvaná sociální pomoc, proti ní nic nemám, není špatně připravena, je ale nesmírně komplikovaná: Úřad práce, deset formulářů, čekací doba, navíc je to nedůstojné. A opakuji, zasáhne to jen pět procent domácností,“ podotkl.

Naopak připomněl nápady vlády Andreje Babiše. „My jsme navrhovali plošnou podporu, kterou jde Polsko, Německo nebo Rakousko. A to buď skrze odpuštění plateb za solární tunel – obnovitelné zdroje, nebo skrze snížení DPH,“ dodal.

Proti jeho slovům se však ostře ohradil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Z pana Havlíčka jsem překvapený. Pardon, ale vyčítat Fialovi cokoliv, třeba že nic nedělá, když ve funkci není ani dva měsíce, je nesmysl. Vy jste navrhli plošné odpuštění DPH, což nevyřeší růst cen, je to globální problém,“ oponoval.

Havlíček doplnil, že návrh plošné pomoci zahrnoval DPH i obnovitelné zdroje. „Tím by se dala cena energií snížit i o 35 procent, což by kompenzovalo plošný nárůst cen,“ dodal. Hostem pořadu byl i ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energie Jiří Gavor. Ten podotkl, že po současné zimě a energetické krizi si každý musí sáhnout do svého svědomí.

„Všichni se na příští zimu připravíme. Je to událost, kterou jsme nikdy v takovém rozsahu nezažili. Lze učinit opatření na případné výpadky plynu od globálních dodavatelů, stejně tak posílit strategické zásoby plynu. Zde věřím, že to nebude tak obtížné. Dodavatelé pak navíc budou nakupovat více dopředu,“ uzavřel.

Tagy: