Herec z Hvězdných válek pomáhá Ukrajině. Vojákům posílá drony, civilisty varuje před útoky

Mark Hamill, který v Hvězdných válkách ztvárnil postavu Lukea Skywalkera, chystá dražbu podepsaných filmových plakátů. Vybrané finance poskytne Ukrajině na válečné náklady. Do shánění dárců pro nákup dronů se herec přidal již před několika měsíci. V prosinci pak namluvil anglickou verzi aplikace, která Ukrajincům posílá upozornění na ruské útoky.

„Rozhodli jsme se podepsat omezený počet plakátů Hvězdných válek,“ prozradil Hamill v rozhovoru pro Politico. Prodej vzácných sběratelských předmětů zřejmě začne příští týden, jen krátce před prvním výročím ruské invaze na Ukrajinu. Výtěžek z akce poputuje na účet organizace United24, jež zprostředkovává finanční dary pro napadený stát.

Hamill se k organizaci přidal již na podzim jako ambasador projektu Armáda dronů. Ve společné iniciativě s ukrajinskými státními institucemi se snaží vybrat peníze na bezpilotní letouny různých typů. Současný plán se zaměřuje na průzkumné drony Heidrun. United24 se ve třech měsících od spuštění projektu podařilo zprostředkovat nákup více než 1 400 strojů, uvádí organizace na svých webových stránkách.

„Ukrajina potřebuje drony. Rozhodují výsledky války, ochraňují lidi a sledují hranici. Jsou to oči na nebi,“ shrnul svou motivaci herec v rozhovoru pro rádiový pořad Sound On portálu Bloomberg. Ukrajinskou obranu vlasti před agresorem považuje za inspirativní, je proto rád, že se může pomoci zúčastnit.

Nechť vás provází Síla

„Světlo zvítězí nad temnotou, věřím v to já i naši lidé,“ sdělil herci ve videohovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hamillovi při něm na konci září poděkoval za zapojení do podpůrného projektu. „Nechť vás provází Síla,“ napsal pak představitel jednoho z nejznámějších filmových jediů na Twitteru. K příspěvku připojil fotografii osamoceného dronu v ukrajinských barvách, stojícího proti „ruské“ flotile vesmírných křižníků.

V původním příspěvku napsal citát z Hvězdných válek polsky. Později přiznal, že nedokázal jazyk rozpoznat od ukrajinštiny. Herec ve svých výzvách dárcům často používá odkazy na filmovou ságu. Připomíná ale, že by srovnávání fiktivního světa s realitou nemělo zlehčovat skutečné hrůzy, jimž Ukrajinci čelí. „Hvězdné války byly původně pohádka pro děti. Ukrajinská realita je ale otřesná,“ upozornil v rozhovoru pro Politico.

K TÉMATU: Rusko na výročí války spustí gigantickou ofenzivu, bojí se Kyjev

Varování před útoky od Skywalkera

Mark Hamill v prosinci namluvil anglickou verzi aplikace Air Alert. Ta Ukrajincům posílá upozornění na nebezpečí útoku. „Vzdušný poplach někdy zní i pětkrát denně a trvá hodiny. Když skončí, je příjemné slyšet známý hlas,“ vysvětlila organizace United24 na Twitteru. Luke Skywalker upozorňuje civilisty na raketové útoky, ostřelování, boje v ulicích, radiaci i chemické hrozby.

„Přesuňte se do nejbližšího krytu. Nebuďte neopatrní, vaše přehnaná sebedůvěra je vaší slabinou,“ varuje ukrajinské obyvatele s hláškou vlastní filmové postavy. „Vzdušný poplach skončil. Nechť vás provází Síla,“ uklidňuje pak uživatele aplikace při skončení nebezpečí.

Tagy: