Rusko na výročí války spustí gigantickou ofenzivu, bojí se Kyjev. Roli hraje symbolika

Nejtěžší boje války má Kyjev teprve před sebou, varuje tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. Podle něj se schyluje k gigantické ofenzivě Ruska, kterou může Putin spustit na výročí války. Danilov se rovněž domnívá, že nepřítel ofenzivu povede jak z východu, tak i ze severu a jihu.

V poslední době se po dřívějším relativním klidu mění dynamika války na Ukrajině. Obránci hlásí, že nepřítel má téměř každý den vyšší a vyšší ztráty. Z této informace, kterou pravidelně zveřejňuje Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny, mimo jiné vyplývá, že boje na východě země jsou stále intenzivnější.

Moskevská propaganda podle televize Deutsche Welle tvrdí, že se Rusům již podařilo obklíčit Bachmut – město, o které se bojuje více než půl roku. Kyjev ale takovou informaci odmítá, podle něj útok v oblasti sice zesílil, fronta ale zůstává pevná. Koncem ledna o tom informoval také web The Kyiv Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžké ztráty Rusů u Bachmutu. Okupanti za den přišli o tisíc vojáků, hlásí Ukrajinci

Ruský útok na obzoru?

Všechny tyto projevy mohou znamenat potvrzení domněnek o chystané ruské ofenzivě. Před tou v rozhovoru pro Sky News varoval i tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov.

„Rusko chce situaci maximálně vyostřit. Shromažďuje všechny možné prostředky, podniká cvičení a manévry,“ sdělil Danilov s tím, že generální ofenziva by mohla začít 24. února – tedy v den výročí války. A stejně jako před rokem prý Rusové budou chtít prorazit z východu, jihu i severu.

„Na stole jsou všechny možnosti. V příštích dvou až třech týdnech nevylučujeme žádné scénáře,“ prohlásil politik. Ten dále prozradil, že ukrajinská armáda se na ofenzivu pečlivě připravuje. Danilov rovněž poděkoval za západní pomoc, která je letos mimořádně vysoká. Ukrajina dostane tanky a další těžkou techniku. Podle americké CNN přinese opravdový průlom například rozhodnutí Německa, které dalo po několika dnech váhání zelenou dodávkám strojů Leopard 2 obráncům.

Symbolika 24. února

Nejmenovaný zástupce západních úřadů pro Sky News sdělil, že zpravodajské služby na Západě se nedomnívají, že by Rusko chystalo něco, o čem Danilov mluví. Přesto podle něj hraje datum 24. února významnou roli.

„Už z tradice si Rusové spojují určitá data s milníky. Ukrajinci jsou v tomto ohledu také z podobné kultury. Ale ani z jedné strany jsem neviděl nic, co by naznačovalo, že mají něco v plánu,“ sdělil zdroj.

O chystané ruské ofenzivě promluvil i prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého už určitá prvotní fáze nepřátelských manévrů započala. „Myslím, že Rusko touží po opravdu velké odplatě. A také myslím, že už to začalo,“ prohlásila ukrajinská hlava státu. „Naší armádě věřím. Kousek po kousku je zastavíme, zničíme je a sami připravíme velkou protiofenzivu,“ dodal Zelenskyj.

Tagy:
válka útok Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Kyjev Deutsche Welle Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sky News ruská invaze na Ukrajinu Oleksij Danilov Bachmut protiofenzíva Oleksij Mjačeslavovyč Danilov