Pavlová si plat zaslouží. Není normální, aby ji brali jako flákače z gauče, říká Lojdová

Kateřina Lojdová míní, že by první dáma měla pobírat plat.

Jak to bude s platy politiků a první dámy?

Plat pro první dámu? Téma, které rezonuje společností a možná změní protokol. Eva Pavlová, manželka prezidenta, by podle nového návrhu měla pobírat měsíční náhrady. Bývalá herečka, manželka českého velvyslance ve Francii, Kateřina Lojdová to považuje za logické.

Peníze pro první dámu mají pokrýt výdaje spojené s reprezentací státu. Kritici poukazují především na to, že nebyla do žádné funkce zvolena, a proto by „plat“ ze státního rozpočtu pobírat neměl . Zmiňují také fakt, že prezident Petr Pavel inkasuje měsíčně včetně náhrad zhruba 700 tisíc korun, což by mělo pokrýt i výdaje pro jeho ženu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herečka Lojdová ze Slunce, seno na penzi nežehrá. Nešulila jsem to a teď se mi to vrací, říká

Bývalá herečka Kateřina Lojdová, která je manželkou exvelvyslance ve Francii Michela Fleischmanna, se domnívá, že by první dáma peníze dostávat měla. „Prezidentský pár pana Petra Pavla a jeho manželku jsme ve Francii na ambasádě uvítali několikrát. Paní prezidentová byla vždy nesmírně elegantní a kvalitně, což znamená i draze, oblečená. A samozřejmě to musel někdo zaplatit. Její role je velmi důležitá, reprezentuje Českou republiku, stýká se s ostatními manželkami prezidentů. Je skvělou první dámou. Takže rozumím té úvaze, že by část finančních prostředků měla dostávat i ona,“ uvedla Lojdová pro CNN Prima NEWS.

A nastínila další důvody, proč by měla první dáma peníze pobírat. „Pokud si dobře pamatuji, pan prezident navrhl o tuto sumu ponížit vlastní plat. Stejně tak považuji za správné, aby se manželce prezidenta léta strávená v této funkci počítala do důchodu. Stejně jako například léta vyslaných manželek velvyslanců. Není normální, že máte jako manželka spoustu reprezentativních a charitativních aktivit, jste každý okamžik života pod drobnohledem, bez veškerého soukromí a sociální správa se na vás dívá jako na člověka, který ležel na gauči a flákal se,“ pronesla Lojdová.

Reprezentovat zemi něco stojí, říká

Manželka bývalého velvyslance má s reprezentací své země zkušenosti a ví, co tato úloha obnáší. „Za celý život jsem nespotřebovala tolik make-upu, jako za těch skoro pět let, co byl můj manžel ve Francii českým velvyslancem. Chodila jsem na nehty, ke kadeřníkovi, utratila jsem velké peníze za oblečení, které mi teď visí ve skříni, abych mohla slušně a důstojně reprezentovat Českou republiku. A to nemluvím o spoustě času, který strávíte po boku manžela, když tedy berete svoji roli vážně,“ zmínila Lojdová, která jako herečka zazářila v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika, v níž ztvárnila postavu inženýrky Gábiny Tejfarové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaroslav Suchánek, televizní legenda a otec herce Michala Suchánka: Prožívám nejblbější část života, zůstal jsem úplně sám

Tagy: