Blažek: Pavlovu komunistickou minulost zkoumám na jeho vlastní žádost, dokumenty mě šokovaly

Nikomu neříkám, koho má, nebo nemá volit. Takovými slovy pro CNN Prima NEWS reagoval historik Petr Blažek na kritiku, že svým pátráním po komunistické minulosti prezidentského kandidáta Petra Pavla nahrává jeho konkurentovi v boji o Hrad Andreji Babišovi (ANO). Pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů popsal, proč se generálově účasti v kurzu vojenského zpravodajství před rokem 1989 věnuje a jaké reakce za to sbírá.

Blažek své poznatky z bádání sdílí na Facebooku, kde se objevují i reakce na ně. Některé komentáře jsou prý vstřícné, jiné vulgární. „Byl jsem obviněn, že jsem placen Andrejem Babišem. Nedávno přibylo i jméno Danuše Nerudové. To je úplná absurdita,“ sdělil CNN Prima NEWS.

„Slýchávám, že moje práce nahraje Babišovu vítězství. Většina z autorů těchto výroků nejspíš netuší, že jeho komunistické minulosti jsem věnoval posledních deset let. Četné rozhovory, které jsem médiím na toto téma poskytl, jsou přitom snadno dohledatelné na internetu,“ uvedl Blažek.

Za svou prací si stojí. Podobně podle svých slov zkoumal kromě Babiše i Vojtěcha Filipa (KSČM) či poslankyni Helenu Válkovou (za ANO). „Beru to tak, že mé informace jsou ověřené archivními prameny, případně svědectvími pamětníků. Nikomu neříkám, koho má, nebo nemá volit. Veřejnost by měla mít právo dozvědět se o jednotlivých kandidátech na prezidentský post co nejvíce informací,“ konstatoval Blažek.

A proč se historik začal Pavlově minulosti věnovat? „Zkoumám ji na jeho vlastní žádost. Poprvé jsem o něm napsal v prosinci 2019. Jeho tajemník mě a další historiky požádal, abych se vyjádřil k dokumentaci nalezené v Archivu bezpečnostních složek,“ řekl. „Přečetl jsem si ty dokumenty a byl jsem šokován. Pavlův životopis zveřejněný na jeho webu těmto dokumentům neodpovídá. Například v něm není ani slovo o tom, že od léta 1988 pracoval ve vojenské rozvědce,“ připomněl.

Spor o podstatu kurzu vojenského zpravodajství

Poslední příspěvek k Pavlově minulosti publikoval Blažek během Vánoc a týkal se zakládajícího dokumentu kurzu vojenského zpravodajství, který v letech 1988 až 1991 prezidentský kandidát studoval. Podle historika dokládá, že se absolventi kurzu měli v budoucnosti stát agenty.

Generál to však vyvrací a tvrdí, že jen někteří. Další prý mohli fungovat jako specialisté různého zaměření pro vojenské zpravodajství. Pavel dále říká, že on sám stál o kariéru vojenského diplomata v zahraničí a o kurzu veřejnost informoval na svém webu.

Pavel: Členství v KSČ byla chyba

Pavel označil své angažmá v předlistopadové komunistické straně za chybu. „Sám jsem tehdy neměl dost informací a zkušeností, abych vyhodnotil zločinnost tehdejšího politického režimu. Dnes vím, že to byla chyba,“ uveřejnil na svém webu.

Tagy:
historie armáda komunismus prezidentské volby volby Petr Pavel KSČ prezidentské volby v ČR 2023 vojenské zpravodajství Petr Blažek