Historik: Rozhovor Harryho a Meghan? Svinstvo, popularita jim klesá ale i z jiných důvodů

Naposledy se královská rodina včetně Harryho a Meghan sešla v Sundinghamu v roce 2018

Historik Kovář o britské královské rodině

Britové královskou rodinu milují, některé její členy ale méně. I když byl princ Harry vždy vnímán jako ten zlobivý, občané mu vše odpustili. Nyní mu ale popularita klesá. Může za to i rozhovor, který společně s Meghan Markleovou poskytli pro americkou televizi. Rodinu v něm osočili například z rasismu.

„Harry byl vždy ten zlobivý, zvlášť vedle vzorného Williama. O to víc ho Britové milovali a odpouštěli mu. Ale také je to voják, sloužil první linii v Afganistánu a nebyla to žádná ‚služba za bukem‘. Bylo to v boji proti ‚ose zla‘, odsloužil si svoje,“ popsal historik Kovář.

Prince Harryho Britové stáhli až ve chvíli, kdy se nepřátelé dozvěděli, že v armádě slouží a rozhodli se po něm jít. Podle historika navíc docela hezky občané přijali i jeho ženu. Poté ale přišlo zklamání, když společně se svou manželkou Meghan Markelovou osočili královskou rodinu z rasismu.

První krizi způsobila Diana

„Bylo to bezprecedentní svinstvo, které spáchal. Stejně jako nedávné útoky na jeho bratra nebo komické hádky o tom, zda mu bude stát platit ochranku. Na to jsou Britové hákliví,“ pokračoval historik. To je důvod, proč poklesla Harryho popularita.

„První žena, která dramaticky ovlivnila obraz královské rodiny, byla Lady Diana. S jejím tragickým úmrtím byl Charles vnímán jako viník se zdánlivým nedostatkem empatie, to byla první krize monarchie,“ popsal.

Od té doby se vévodkyně vymezují nebo stahují k Lady Dianě. „Vévodkyně Kate občas chodí v šatech, které připomínají ty Diany. Myslím, že Kate dokonale pochopila, jakou roli má hrát, to Diana nedokázala,“ pokračoval.

Pro Kate to ale podle něj musí být „pekelně těžké“, protože nemá od dětství trénink jako ostatní. „Je ze středních vrstev. Hraje to ale dokonale a je jedním z nejdůležitějších členů rodiny. Představuje jistotu mladé generace, moderní matku tří dětí, která vše zvládá, i když je to těžké,“ dodal ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: