OBRAZEM: Mávající princátka, proslulý balkón, stíhačky. Britové slaví královnino jubileum

Slavnostní vojenský průvod v centru Londýna během čtvrtka zahájil oslavy 70. výročí vlády britské královny Alžběty II. Akce konané ve vládní čtvrti Whitehall se před očima tisíců diváků zúčastnilo zhruba 1400 vojáků, 400 hudebníků a 240 koní. Až do neděle vyhlásila britská vláda státní svátek; konat se budou tisíce nejrůznějších akcí.

„Děkuji všem, kdo svolávají komunity, rodiny, sousedy a přátele, aby oslavili mé platinové jubileum,“ napsala královna v prohlášení k národu. „Dobrá vůle, která je mi prokazována, mne nadále inspiruje. Doufám, že následující dny budou příležitostí k tomu, abychom se zamysleli nad tím, čeho jsme dosáhli v uplynulých 70 letech, zatímco hledíme do budoucnosti s důvěrou a nadšením,“ dodala.

Vojenská slavnost, anglicky pojmenovaná Trooping the Colour, se už od roku 1748 koná u příležitosti narozenin panovníků Spojeného království či k výročí jejich vlády.

Dnešního průvodu se zúčastnili příslušníci Irské gardy, prvního praporu britské armády a královské gardy za doprovodu jízdy a stovek armádních muzikantů. Asi 7 000 lidí si na místě koupilo vstupenky a dalších 7 000 příslušníků armády a britských legií dostalo pozvání.

Po zhruba dvou a půl hodině průvod zakončil přelet 70 historických i moderních letadel královského letectva v různých formacích, zatímco Alžběta II. s některými členy své rodiny stanula na balkóně Buckinghamského paláce.

Oslavy pokračují přes víkend

Příslušníky armády, letce i přihlížející Brity z balkónu kromě královny zdravilo 17 členů královské rodiny, včetně Alžbětina syna a nástupce trůnu prince Charlese s manželkou Camillou, prince Williama s manželkou Catherine a dětmi a princezny Anny.

Na počest královnina výročí večer ve Spojeném království a celém Společenství (Commonwealthu) vzplane přes 1 500 signálních ohňů za zpěvu sborů, které budou zpívat novou Píseň pro Společenství (Song for the Commonwealth).

Následovat budou v pátek, sobotu a neděli tisíce kulturních a náboženských akcí, například bohoslužba v katedrále svatého Pavla ke vzdání díků za Alžbětinu vládu nebo vystoupení hvězdných hudebních interpretů a kapel, například skupiny Queen s Adamem Lambertem, Eda Sheerana nebo Alicie Keys.

K 70 letům vlády britské královně poslal gratulace mimo jiné i francouzský prezident Emmanuel Macron, který panovnici daroval „jednoho z nejkrásnějších koní“ ze stáje republikánské gardy, píše agentura AFP. Sedmiletý šedě osrstěný hřebec nese jméno Fabuleu de Maucour a podle Elysejského paláce je „reprezentantem tradic francouzské kavalerie“.

Královně přál i papež či Zeman

Hlava katolické církve, papež František, ve svých „srdečných“ gratulacích Alžbětu II. ujistil o svých modlitbách za to, aby „všemohoucí Bůh požehnal blahobytem, mírem a jednotou“ jí, královské rodině i celému národu.

Gratulaci poslal do Londýna také český prezident Miloš Zeman. „V dnešním uspěchaném světě plném neustálých změn představuje oslava Vašeho platinového jubilea tolik potřebnou stabilitu a připomenutí si společné historie,“ napsal v dopise královně.

Zeman dodal, že na svoji návštěvu Buckinghamského paláce v roce 2017 vzpomíná jako na „jeden z nejsilnějších okamžiků“ svého prezidentského mandátu.

Tagy:
Londýn Velká Británie Alžběta II. Miloš Zeman Emmanuel Macron královská rodina vláda Karel III. slavnost Papež František vláda Spojeného království William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Whitehall