Čtyři koruny za vrácenou PET lahev či plechovku. Zákon budí rozpaky, proti jsou obce i další

Plechovky a PET lahve se mají nově vracet do obchodu.

Otazníky kolem zálohování PET lahví

Čeká nás plastová revoluce – PET láhve a plechovky se budou místo do kontejnerů nosit zpátky do obchodu. Spotřebitele k tomu má motivovat čtyřkorunová záloha. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v úterý CNN Prima NEWS potvrdil, že chce návrh na přelomu srpna a září předložit vládě.

Paní Švecová má kontejner hned u domu. Nevidí tak prý důvod, proč by měla prázdné PET láhve sbírat a nosit zpátky do vzdáleného obchodu. „Je to absolutní nesmysl. Jednak jde o to, kde je budu skladovat, protože budou vracet peníze jen za nepoškozené láhve. Já nemám prostory, kam bych je dávala,“ řekla paní Švecová CNN Prima NEWS.

Jenže ministr životního prostředí Petr Hladík to vidí jinak. Záloha na PET láhve i plechovky ve výši čtyř korun má pomoct přírodě. „Petky a plechovky se pořád povalují po přírodě – ve škarpách, na polích, v lesích. Stále se s tím setkáváme,“ uvedl Hladík.

ČTĚTE TAKÉ: Pokud školství nedostane dost peněz, Starostové by nezvedli ruku pro rozpočet, říká ministr Bek

Všechny sousední státy už prý buď PET láhve zálohují, anebo systém co nevidět spustí. Novelu zákona o obalech ale odmítají obce, zástupci odpadového hospodářství, ale i Rada seniorů. Prý rozbije fungující systém.

„Lidé v ČR velmi dobře třídí v dobrovolném systému. Vědí, že mají třídit,“ myslí si výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka.

K novému systému zálohování se staví negativně i opozice. „Systém bude velmi drahý, bude stát několik miliard investičně a každý rok pak několik miliard na provoz,“ uvedl exministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Novelu zákona o obalech by měla vláda podle ministra Hladíka projednat na přelomu srpna a září. Celý systém by měl začít fungovat od ledna roku 2026.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

Tagy:
peníze odpadky plast životní prostředí politika Richard Brabec plechovka ANO 2011 Česko Petr Havelka Petr Hladík PET lahve znečištění životního prostředí odpadní materiály nakládání s odpady