Ministr Bek: Pokud školství nedostane dost peněz, Starostové by nezvedli ruku pro rozpočet

Jednání prezidenta a ministra školství

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) by nehlasoval pro rozpočet na příští rok, který by podle něj nebyl férový vůči kapitole školství, a za riskantní by považoval to, zda by ho podpořili poslanci vládního hnutí STAN, které zastupuje. Řekl to v úterý novinářům po jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě. Nechtěl prozradit, jaké navýšení rozpočtu by si na příští rok představoval, první ostré kolo debat na vládě začne ve druhé polovině srpna. S prezidentem dále hovořil o podpoře profesního vzdělávání a revizi vzdělávacího programu pro základní školy.

„První ostré kolo debaty nad rozpočtem se odehraje po vládních prázdninách někdy po 20. srpnu. Do té doby nechci komentovat přesné částky, ani je uvádět. Je potřeba, aby vláda měla určitý čas k vnitřnímu jednání a hledání konsensu o tom, co jsou priority rozpočtu na příští rok,“ podotkl Bek.

Ministerstvo mělo v rozpočtu loni na výdaje 265 miliard korun, letos 273 miliard. Bek v květnu v České televizi řekl, že návrh rozpočtu na příští rok počítá s navýšením o několik desítek miliard.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

„Platí, co jsem řekl, že bych nechtěl být u rozpočtu, který by věrohodně nenaplňoval programové prohlášení vlády. Myslím, že od případné rezignace nás dělí celá řada vyjednávání a dalších kroků,“ poznamenal ministr.

„Určitě bych nehlasoval pro rozpočet, který by z mého pohledu nebyl férový vůči kapitole školství, a také bych považoval za velmi riskantní to, zda by takový rozpočet získal podporu mého poslaneckého klubu,“ dodal Bek.

Prioritou resortu pro rok 2025 je podle ministra posílení rozpočtu vysokých škol, které podle něj v posledních deseti letech poměrně výrazně stagnovaly ve srovnání s nárůstem rozpočtu regionálního školství. Dalším cílem je podpora investic do školní infrastruktury.

„V příštím roce je otázkou, jak velkou část peněz se nám podaří alokovat na investice. Považoval bych za rozumné, abychom hledali cestu kombinace dotačního programu s posílením kapitálu v Národní rozvojové bance,“ řekl Bek. „Abychom mohli pro podporu projektů infrastruktury škol používat kombinaci dotací a finančních nástrojů, tedy dlouhodobých zvýhodněných úvěrů,“ přiblížil.

Tématem budou také mandatorní výdaje ve školství, které se týkají vyčlenění peněz na platy učitelů. Prezidentovi v úterý Bek vysvětloval také ambici posílit financování nepedagogů, aby v příštím roce bylo možné zvyšovat jejich platy nebo mzdy adekvátně k ostatním sektorům ve veřejném prostředí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úroky na spořicích účtech klesají, Banky mají podmínky. Které jsou nejlepší?

Tagy: