Exšéf rozvědky: Odchod Mlejnka dobrovolný nebyl. Výroky Rakušana a Fialy nelze brát vážně

Vít Rakušan a Petr Fiala

360° (831)

Byla rezignace Petra Mlejnka na post ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) jeho svobodným rozhodnutím, nebo spíš divadlem, které mělo zachránit tvář vlády? I o tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS mluvil bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Co se týče kritiky ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) či premiéra Petra Fialy (ODS), si rozhodně nebral servítky.

Setrvání Mlejnka na pozici šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace kritizovala opozice i Piráti kvůli jeho kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který figuruje jako obviněný v pražské korupční kauze Dozimetr. Vít Rakušan však k odvolání neviděl důvod. Vicepremiéra podpořil mimo jiné i Petr Fiala.

„Vyjádření politiků nelze brát vážně. To jsou fráze a proklamace, které nemají žádnou váhu a hodí se v ten daný okamžik do krámu. Přesně tak hodnotím výroky pana Rakušana a bohužel i premiéra Fialy,“ kritizoval vládní politiky ve vysílání CNN Prima NEWS Karel Randák, který sám vedl ÚZSI mezi lety 2004 až 2006.

Mlejnka pak označil za nekompetentní osobu pro působení ve vedení civilní rozvědky a jeho rozhodnutí odstoupit jako logické vyústění celé kauzy. „Vršily se další a další zprávy o tom, co má pan Mlejnek za sebou a s kým vším se stýkal. Jak v některých chvílích nemluvil úplně pravdu nebo i přímo lhal,“ prohlásil bývalý zpravodajec.

Kromě opozice Mlejnkovo rozhodnutí rezignovat uvítali vzhledem k okolnostem i představitelé pětikoalice včetně premiéra Fialy. Rakušan zmínil i lítost nad rezignací. „Měl veškeré předpoklady, aby funkci ředitele vykonával dobře. Což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací,“ uvedl ministr vnitra.

Jaký význam má sněmovní bezpečnostní výbor?

Rakušanovo prohlášení o tom, že měl Mlejnek pro funkci šéfa ÚZSI všechny předpoklady, však Randák označil za přímou lež. „Jestli měl takový člověk veškeré předpoklady k funkci ředitele rozvědky, tak pak už ji má v této republice skutečně téměř každý. Takové tvrzení je naprosto neudržitelné,“ myslí si Randák.

Minulý týden Mlejnka podpořil i sněmovní bezpečnostní výbor, když se postavil za vyjádření ministrů, že k jeho odvolání není důvod. Randák by však rozhodnutí tohoto orgánu nepřikládal příliš velký význam.

„Zasedání bezpečnostního výboru jsem se v minulosti účastnil. V podstatě jsem se tam nedostal ke slovu a byl jsem odsouzen k poslechu politických proklamací či hádek vládní koalice s opozicí. Zasedání bezpečnostního výboru nelze brát příliš vážně,“ sdělil svoji zkušenost.

Rovněž zpochybnil, že by odchod Mlejnka z ÚZSI bylo čistě jeho vlastním rozhodnutím: „Nemyslím, že rezignoval sám od sebe. Určitě to byla dohoda s ministrem, aby si (Rakušan pozn. red.) udržel svou tvář. Myslím, že teď Petr Mlejnek zachraňuje kariéru panu Rakušanovi nebo někomu jinému. Bude zajímavé sledovat, kam poputuje. Jestli se vrátí do byznysu, nebo skončí ve státní správě.“

Mlejnek měl podle webu Seznam Zprávy pravidelné kontakty s Redlem nejméně od roku 2012. Ředitelem civilní rozvědky se stal začátkem července. Rakušan sdělil, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.

Teď již bývalý šéf ÚZSI přiznal, že se s Redlem potkával jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Tagy: