Hlavy na kůlu i zákaz vstupu muslimů. Jak kandidáti v USA reagují na válku v Izraeli?

V podstatě všichni hlavní kandidáti do prezidentských voleb v USA v příštím roce podporují v současném konfliktu na Blízkém východě Izrael. Na jednom tématu se tak vzájemně shodnou Joe Biden, Donald Trump, Ron DeSantis i Robert Kennedy junior. Největší výhrady vůči Izraeli má výstřední podnikatel Vivek Ramaswamy, jeho boj s Hamásem ale podporuje.

Americké prezidentské volby se blíží a s nimi se krystalizuje volební pole. Ze závodu o Bílý dům, který vyvrcholí příští listopad, odstoupil někdejší viceprezident Mike Pence i další.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boháč, konspirátor a hinduista v jednom. Divoká karta amerických voleb, co nefandí Ukrajině

Současné průzkumy dávají největší šanci pěti kandidátům, třebaže největšími favority zůstávají na straně republikánů Donald Trump a na straně demokratů současný prezident Joe Biden.

Všech pět kandidátů se v současné válce v Izraeli kloní na stranu židovské země. Začíná to u Bidena a v jeho vládnoucí administrativě. USA jsou odvěkým partnerem Izraele a Biden tuto linii drží.

Biden a Izrael

„Spojené státy kryjí Izraeli záda. Zajistíme, aby se židovský a demokratický stát Izrael mohl bránit dnes i zítra, jako tomu bylo vždy. Je to takhle jednoduché,“ uvedl americký prezident v oficiálním prohlášení po teroristickém útoku Hamásu na Izrael.

Biden ale apeloval na židovský stát, aby zvážil délku pobytu své armády v Gaze. Západní podpora Izraele totiž může podle Bidena v průběhu týdnů slábnout.

Kennedy junior a Izrael

Za Izraelem stojí i druhý nejvýraznější kandidát v poli demokratů, který je ovšem v preferencích za Bidenem hodně pozadu. Jde o Roberta Kennedyho juniora. V říjnu se rozhodl, že bude kandidovat jako nezávislý.

„Tento hanebný, nevyprovokovaný a barbarský útok na Izrael musí svět odsoudit a jednoznačně podpořit právo židovského státu na sebeobranu. Musíme Izraeli poskytnout vše, co potřebuje k obraně, a to hned. Jako prezident se postarám o to, aby naše politika byla jednoznačná, aby si nepřátelé Izraele dobře rozmysleli, než se pokusí o jakoukoli agresi,“ komentoval útok Hamásu demokratický kandidát na svých stránkách.

Trump a Izrael

Ještě důrazněji se za Izrael postavili republikáni kandidující do Bílého domu. Mezi nimi i Trump, který i během svého prvního mandátu razil silně proizraelskou politiku.

„Každému Izraelci a každému Američanovi, kterého se tyto barbarské akce dotkly vzkazuji: Milujeme vás, jsme s vámi, truchlíme s vámi, sdílíme váš hněv a stojíme s vámi na 100 procent, na 110 procent,“ řekl Trump, který se během své prezidentské kariéry zasloužil o sblížení Izraele se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a zčásti i se Saúdskou Arábií.

Exprezident také prohlásil, že by v případě svého zvolení okamžitě obnovil zákaz cestování do USA pro občany z vybraných muslimských zemí.

DeSantis a Izrael

Podobně ostrý ve vyjádřeních byl i floridský guvernér Ron DeSantis. Jeho osobu průzkumy svého času favorizovaly v republikánské skupině více než Trumpa, nakonec ale jeho podpora upadla. DeSantis vyzval k zákazu propalestinských demonstrací a zákazu vstupu uprchlíků z Gazy do USA.

„Nevím, co udělá Biden, ale lidi z Gazy nemůžeme přijímat do této země jako uprchlíky. To nehodlám udělat. Když se podíváte, jak se chovají – ne všichni jsou z Hamásu – ale všichni jsou antisemité. Nikdo z nich nevěří v právo Izraele na existenci,“ řekl republikánský kandidát podle CNN.

Ramaswamy a Izrael

Nejvíce rezervovaný směrem k Izraeli je podnikatel s indickými kořeny Vivek Ramaswamy, který už proslul sadou kontroverzních výroků. Ještě před útokem Hamásu na Izrael kritizoval, že USA posílají židovské zemi tolik peněz na obranu. Tel Aviv by se měl podle Ramaswamyho postavit na vlastní nohy.

Právo Izraele na sebeobranu každopádně Ramaswamy uznává. Dokonce by podle něj měla být mimořádně tvrdá. „Nic bych si nepřál víc, než aby Izraelské obranné síly pověsily hlavy 100 nejvyšších představitelů Hamásu na kůly a postavily je na hranici mezi Izraelem a Gazou,“ navrhl Ramaswamy.

Tagy:
Izrael prezidentské volby Joe Biden Palestina Hamás USA Donald Trump Ron DeSantis Robert Kennedy Vivek Ramaswamy