Boháč, konspirátor a hinduista v jednom. Divoká karta amerických voleb, co nefandí Ukrajině

Miliardář Vivek Ramaswamy je kandidátem republikánské strany na funkci prezidenta USA. Podnikatel a aktivista zbohatl v biofarmaceutickém průmyslu, jako politický nominant se snaží bojovat proti hnutí woke nebo politické korektnosti. Rád by utlumil pomoc pro Ukrajinu nebo posunul minimální věk pro volební právo, píše BBC.

Vivek Ramaswamy má mnoho tváří – miliardáře s indickými kořeny, kritika establishmentu nebo konspirátora. A rád by k nim přidal ještě jednu – tvář prezidenta Spojených států.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kiks při zahájení kampaně. DeSantis rozjel své tažení rozpačitě, Trump se mu vysmíval

Je mu 38 let a narodil se v americkém Cincinnati. Prošel prominentními školami (Harvard a Yale) a vydělal miliardy prostřednictvím svých firem podnikajících ve farmacii nebo v investicích. Pozornost celého světa ale upoutal až 21. února 2023, kdy ohlásil kandidaturu na prezidenta USA.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trumpova policejní fotografie se stala hitem

A do své kampaně vkročil rázně. Média ho kvůli jeho výstřednosti často srovnávají s Donaldem Trumpem, jeho přímým konkurentem v boji o republikánskou nominaci. Časopis New Yorker ho zase označil za intelektuála, který je obrazně řečeno ředitelem společnosti „Anti-Woke“.

Pojmem woke se rozumí myšlenkové hnutí, které bojuje proti rasové nebo sexuální diskriminaci. Podle kritiků je ale toto hnutí kultem, který ve Spojených státech (a na Západě obecně) nastoluje nový řád. Zastáncem této myšlenky je i Ramaswamy.

Názory, které šokují

Republikánský kandidát se během pár měsíců na politické scéně blýskl hned několika kontroverzními výroky. Podle BBC usiluje například o posunutí minimálního věku pro možnost volit, a to na 25.

Stejně jako Trump si i Ramaswamy chce došlápnout na FBI. Buď by úřadu pořádně snížil rozpočet, nebo by ho rovnou zrušil. Je také kritikem „přehnané agendy“ kolem změny klimatu. Na svém profilu na síti X ji označil za podvod.

Kandidát republikánské strany také rád brnká na struny konspirátorů. Zřejmě jeho nejodvážnější myšlenka na poli konspiračních teorií se týká 11. září. Ramaswamy tvrdí, že vláda lidem ohledně teroristických útoků lhala. Také naznačil, že na palubě letadel, která narazila do mrakodrapů Světového obchodního centra, se mohli vyskytovat američtí policisté a federální agenti.

I v kontextu zahraniční politiky má Ramaswamy blízko k Trumpovi, který chtěl v rytmu svého sloganu MAGA (Make America Great Again) řešit především záležitosti vlasti a pak až všechno ostatní. Ramaswamy tak například hlásá, že by Ukrajina měla učinit velké ústupky, aby mohla válka skončit. Zřejmě by také přiškrtil vojenskou pomoc Kyjevu.

Řešení konfliktu podle republikánského kandidáta spočívá v předání okupovaného území Rusům. „Ve stylu korejské války,“ řekl Ramaswamy pro ABC News.

Za největší hrozbu pro USA kandidát neoznačuje Rusko, ale Čínu. Washington by s ní prý měl naprosto zpřetrhat vazby.

Ramaswamy to každopádně v primárkách bude mít hodně těžké. Favoritem je stále Trump, a silnou trojici navíc doplňuje floridský guvernér Ron DeSantis.

Tagy: