CNN: Americký stroj na miliardy pro Ukrajinu se zasekl. Pomoc komplikuje finanční průšvih USA

Americký Kongres na poslední chvíli vyškrtl ze zákona o nouzovém financování na příštích 45 dní šest miliard dolarů (140 miliard korun) pro Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden ujistil, že pomoc přesto bude pokračovat. CNN zjišťovala reakce občanů v Kyjevě, ti doufají, že jde jen o dočasný zádrhel.

Až dosud americký Kongres schvaloval miliardy pro Ukrajinu jako na drátkách. Minulý týden se ale tento dobře promazaný stroj zasekl.

USA jsou totiž v průšvihu kvůli hrozbě platební neschopnosti, která by způsobila takzvaný shutdown – neplacení úředníků, zavření muzeí nebo omezení potravinové pomoci. Washington tento černý scénář odvrací už počtvrté. Kongres schválil zákon o nouzovém financování na příštích 45 dní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský dorazil do Kyjeva. Počítáme s tím, že se Ukrajina připojí k evropské rodině, pronesl

Součástí balíčku ale není vojenská pomoc pro Ukrajinu o objemu v přepočtu 140 miliard korun. Jeho implementaci požadovala část demokratů, republikáni však byli proti. Americký prezident Joe Biden ale Ukrajinu ujistil, že může nadále počítat s pomocí USA.

Co na to Kyjev?

Americká CNN v reakci na neschválení vojenské pomoci Ukrajiny vyzpovídala občany Ukrajiny, aby zjistila, jak se na postoj Washingtonu tváří. Většina z nich si z tahanic v Kongresu nedělá těžkou hlavu. Věří, že se vše podaří brzy vyřešit.

„Jsou to interní americké hry. A Ukrajina je rukojmím této diskuse, této vnitřní války,“ řekl CNN ukrajinský voják Volodymyr Kostiak.

„Americké strategické zájmy jsou tak velké, že Ukrajina je jejich součástí. Myslím si, že vnitropolitický boj nemůže pomoc Ukrajině tolik ovlivnit. Budou tam nějaké chyby, ale ty budou zanedbatelné. Rozpočet USA byl v minulosti pozastaven již dvacetkrát a ani jednou to nevedlo k žádným vážným důsledkům. Takže pro Ukrajinu to nevidím jako velký problém,“ věří Kostiak.

„S jistotou mohu říci, že opravdu potřebujeme podporu ostatních zemí, protože sami to nezvládneme. Pomoc je velmi důležitá. Pokud se najednou stane, že nám Amerika přestane pomáhat, i tak budeme všichni bojovat za to, aby naše země zůstala svobodná. Do posledního muže. Ale i tak by to bylo s pomocí snazší,“ uznala Ukrajinka Tetiana Ostapčuková.

Úpadek podpory?

Současné tahanice v Kongresu ale možná mohou poukazovat na hlubší problém, než jaký si Ukrajinci připouštějí. Zatímco politici se stále projevují většinou jako spojenci Kyjeva, americká veřejnost se začíná od Ukrajiny odklánět.

Když začala válka, 62 procent Američanů věřilo, že by USA měly Ukrajinu více podporovat. Průzkum CNN z letošního srpna ale ukázal, že většina Američanů je už dnes proti tomu, aby Kongres schvaloval další finanční pomoc pro Kyjev.

Americká veřejnost teď více prožívá migrační krizi na jihu země a také blížící se prezidentské volby. V nich má reálnou šanci dostat se do Bílého domu exprezident Donald Trump, který tvrdí, že by válku vyřešil do 24 hodin. Jen nikomu neřekl jak.

Tagy: