Hledači cenností vyrazili do polí. Touží najít nacistický poklad, pomoct jim má nová mapa

Amatérští hledači pokladů, vybavení detektory kovů, se tento týden vydali do polí a luk v okolí nizozemské vesnice Ommeren. Stalo se tak poté, co nizozemský národní archiv zveřejnil v úterý starou mapu s označením místa, kam němečtí vojáci na konci druhé světové války údajně ukryli cennosti v hodnotě milionů eur. Informoval o tom The Guardian.

Podle archivu by na místě zobrazeném na mapě mohly být ukryty čtyři velké bedny naplněné diamanty, rubíny, zlatými mincemi, hodinkami a různými druhy šperků, které nacisté uloupili po bombardování banky ve městě Arnhem na východě Nizozemska v srpnu 1944, uvádí The Guardian.

Krátce po válce získal mapu od německého vojáka nizozemský institut, který byl pověřený pátráním po německém majetku v zemi. Soubor dokumentů, obsahující mapu, byl zveřejněn tento týden, protože uplynula maximální doba 75 let, po kterou bylo možné držet jej v tajnosti, doplnil web.

Příběh se zdá věrohodný

Existence pokladu nebyla nikdy plně prokázána. Institut přesto v roce 1947 podnikl několik neúspěšných pokusů o jeho nalezení, řekla mluvčí národního archivu Anne-Marieke Samsonová agentuře Reuters.

„Nevíme, jestli poklad existuje. Institut tuto záležitost pečlivě prověřil a příběh o něm se mu zdál věrohodný. Poklad ale nikdy nenašel. A pokud existoval, mohl ho již někdo vykopat,“ dodala.

„Všude jsou skupiny lidí s detektory kovů. Zprávy o pokladu přiměly i mě, abych šel hledat. Šance, že by tu po 70 letech ještě byl, jsou hodně malé, ale chci to zkusit,“ řekl agentuře Reuters při hledání 57letý Jan Henzen.

„Mapa s řadou tří stromů a červený křížek označující místo, kde by poklad měl být schován, podněcuje fantazii,“ prohlásil bývalý starosta Ommerenu Klaas Tammes, jenž nyní vede nadaci vlastnící pozemky, které by mohly poklad ukrývat.

Tagy: