Vltavíny: Jsou krásné a vzácné. Prý umí také léčit. Lidé pro ně riskují i životy

Vltavín

Vzácné vltavíny

Vltavíny. Jsou vzácné a prý i mocné. Říká se, že dokážou chránit zdraví i otevřít bránu k vyšším mocnostem. Jiné zase zajímá jejich vesmírný původ a další cena těchto zelených drahocenných kousků skla. A jak zaznělo v pořadu Prima Česko, jsou kvůli ní ochotní nejen překročit zákon, ale také riskovat vlastní život.

Při pohledu na zelené drahokamy z přírodního skla se některým až tají dech. U Týna nad Vltavou je před dvěma sty třiceti pěti lety objevil profesor Josef Mayer. Vznikly ale mnohem dříve, údajně už před patnácti miliony let. A jejich vznik dodnes fascinuje mnohé.

Vltavíny jsou zvláštní tím, že vznikly dopadem vesmírného tělesa na Zemi. A to sklo díky tomu má i vlastnosti, které jsou naprosto jedinečné, říká astrolog Milan Prchal.

Meteorit o průměru zhruba jednoho kilometru před miliony let dopadl na území dnešního severního Bavorska. Místo bylo pokryté jemným pískem bohatým na křemen. Tlaková vlna povrch písku roztavila a vystřelila v tekutém stavu až do výšky čtyřiceti kilometrů. Odtud padala tato drahocenná sklíčka, odborně tektity, na území celé střední Evropy. Vltavíny ale zůstaly zachovány pouze na některých místech. Nejvíc jich je v Česku. Nejvzácnější jsou podle Víta Kršuly, ředitele Muzea vltavínů v Českém Krumlově ty, které se nerozbily.

Naprostá většina vltavínů, které dneska najdeme, jsou jenom úlomky.

Za podobně zachovalé kousky jsou lidé ochotni zaplatit i statisíce. Cena za jeden gram vltavínu se dokáže vyšplhat až k několika tisícovkám. Důvodem je zřejmě i víra v jejich zázračné léčitelské účinky. Podle dalších vltavín umožňuje komunikaci s vyššími silami. Je to prý kámen štěstí, hojnosti a plodnosti. Měl by být schopný člověka zbavit tíživých myšlenek a vyzařovat pozitivní energii.

Vltavíny jsou jedinými takto krásně průsvitnými tektity na celém světě. A to je další důvod, proč se těší takové oblibě. Dají se z nich totiž vyrábět jedinečné a zároveň působivé vesmírné šperky. A i když se dá vltavín poměrně snadno koupit, je stále dost těch, kteří si je chtějí najít sami. A neváhají přitom devastovat přírodu. Ředitel Muzea vltavínů vzpomíná na případ kopáče, který při hledání zelených drahokamů dokonce skončil tragicky:

Před pár lety tady u Nesměně zahynul jeden chlapík přímo v díře. Zasypalo ho to.

Mnohem bezpečnější způsob jak přijít k vltavínům, je hledat na polích. I tam se prý stále dají najít zajímavé kousky, je ale třeba vědět, kde hledat. Prý je jich v zemi pořád dost a jen tak nezmizí. Tedy jednou ano, ale podle vědců až za šedesát miliónů let.

Tagy:
poklad Česko vltavíny Josef Mayer Týn nad Vltavou