Hledám servírku, napsal hostinský z Budějovic. Dostal za to tučnou pokutu

Majitel českobudějovické restaurace dostal pokutu za hledání servírky.

Majitel restaurace hledal servírku, dostal pokutu

Na korektnost a genderovou vyváženost můžete narazit i tam, kde byste to možná nečekali. Majitel jedné z českobudějovických restaurací dostal pokutu 20 tisíc korun za údajnou diskriminaci mužů. Na okno podniku totiž vyvěsil inzerát: „Hledám servírku.“ Tím se podle inspektorátu práce dopustil přestupku.

V polovině dubna navštívily pana Jana Dobiáše v jeho restauraci kontrolorky z Inspektorátu práce. V té době mu vypadla servírka. Na okně restaurace měl tedy vylepený inzerát „Přijmu účtující servírku“.

„Přišla kontrola, dvě ženy, a řekly, že to je diskriminační vůči mužům. A když to opravím, tak bude zákonu dobře uděláno,“ líčí hostinský Dobiáš. Vypadalo to jako pouhé nedorozumění. Pan Dobiáš původní inzerát sundal, přepsal a tím považoval celou věc za uzavřenou.

Jenže asi za dva týdny panu Dobiášovi zazvonil telefon. Volali z inspektorátu, jestli je ochoten zaplatit pokutu tisíc korun. „Řekl jsem, že to nezaplatím. Domluvili jsme se totiž, že když to odstraním, bude to v pořádku,“ vysvětluje.

Po správním řízení pokuta ale narostla na rovných dvacet tisíc korun. Hostinský se chce odvolat. Celý incident totiž vnímá jako „házení klacků pod nohy“. „Je pro všechny těžká doba. Dva roky covidu, pak se začneme mátořit a přišla válka a s ní zdražení energií,“ zoufá si.

Mluvčí Inspektorátu práce CNN Prima NEWS napsal, že „hlediska pro výběr zaměstnanců musí zaručovat rovné příležitosti všem“ a také, že inzerát byl diskriminační.

Na incident zareagovali po svém provozovatelé jiné restaurace ve městě – nechtějí na brigádu přijmout muže ani ženu, ale prostě „Homo sapiens“.

Tagy: