Hledejte úspory, vyměňte dveře. Jak si podle politiků mají lidé poradit s růstem cen?

Muž s peněženkou

Superdebata: Jak z krize - 1.část

Hledejte úspory u svého domu, zateplete jej, vyměňte okna nebo dveře, doporučil lidem ve čtvrtek v Superdebatě: Jak z krize televize CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jak reagovali na růst cen další politici ve studiu?

„Hledejte úspory u svého domu nebo bytu. Zateplete jej, vyměňte okna nebo dveře. To jsou kroky, které vláda podporuje. Je to cesta, jak snižovat výdaje, které máme někdy i paušálně dlouhé roky. Přitom tady by se dalo ušetřit dost,“ poradil v Superdebatě lidem Jurečka, jak ušetřit v době krize.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) se Češi nesmějí bát říct si o pomoc. „Na webu konkrétních ministerstev je možné vyhledat konkrétní pomoc. Lidé tam najdou, jak si poradit s vysokými cenami energií ve chvíli, kdy se domácnost dostává do situace, že už se s ní nedokáže vypořádat. Někteří lidé se ostýchají si o pomoct říct. Není to ostuda, je možné tu pomoc využít,“ doporučil Kupka.

Neztrácejte naději

Radu přidala i šéfka poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Podle ní Češi hlavně nemají ztrácet naději. „Dostávám denně stovky různých zpráv a lidé ji ztrácejí. Nemyslím, že by měli omezit svícení, topení či jídlo. To není cesta,“ zdůraznila s tím, že její hnutí bude přesvědčovat vládu, aby pomohla „reálně“.

„Do chudoby se řítí 20 procent lidí, i střední třída. Musí se přijít s plošnou pomocí,“ apelovala na ministry.

Podle předsedy druhého opozičního klubu Radima Fialy (SPD) lidé mohou dělat jen velmi málo. „To má dělat vláda a ta nedělá nic, na to jsme jako opozice upozornili už několikrát. Pokud neučiní razantní kroky proti zvyšování cen, tak bude špatně. Řítíme se do velkého průšvihu a lidé si mohou jen koupit dva svetry a stáhnout topení na 18 stupňů, jak říkal zástupce Pirátů. Vláda musí zajistit zastavení růstu cen,“ apeloval ve čtvrteční Superdebatě.

Ceny potravin, energií, pohonných hmot i dalšího zboží v Česku prudce rostou. Meziroční míra inflace dosáhla v dubnu 14,2 procenta, což je nejvíce od prosince 1993. Podle řady ekonomů ale tempo růstu cen v České republice ještě nedosáhlo svého vrcholu.

Tagy: