Ivanu Hlinkovi jsem dlouho odolávala, popsala manželka Liběna. Po tragédii si prošla krizí

Vdova po Ivanu Hlinkovi Liběna na premiéře filmu Děti Nagana.

Hokejové legendy: Vzpomínka na Ivana Hlinku

Manželka bývalého hokejového trenéra Ivana Hlinky Liběna si dodnes pamatuje na seznámení i bolestný moment, kdy se s mužem po svém boku musela rozloučit. „Trvala jsem na tom, že ho chci ještě vidět,“ zavzpomínala v emotivním rozhovoru s Martinou Jandovou na CNN Prima NEWS.

Liběna Hlinková se s českou hokejovou legendou seznámila na Zimním stadionu Ivana Hlinky v Litvínově, kde tehdy pracovala. „Nastoupila jsem 6. října 1981, když byl Ivan ve Vancouveru,“ připomněla Liběna Hlinková v pořadu Hokejové legendy: Vzpomínka na Ivana Hlinku na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Sázka na králičí jistotu, „ledové“ medaile i Srdce do hry. Co jste o MS v hokeji 2024 nevěděli

V exkluzivním rozhovoru s Martinou Jandovou povyprávěla o chvíli, kdy mezi nimi přeskočila první jiskra. „Jsem v tomhle pomalejší, ale asi jsem se mu líbila. Měl kancelář vedle mě. Už jenom to, že ráno přišel a objevil se ve dveřích navoněný... Říkal: ‚Dobré ráno Liběn‘. Bylo to strašně příjemné. Tak nějak jsme se oťukávali,“ popisovala. Žít spolu začali v roce 1996.

Podle Liběny Hlinkové měl její muž neskutečné charisma. „Byl vzdělaný a se všeobecným přehledem. Ať se postavil k jakémukoliv sportu, tak mu šel. Oplýval i manuální zručností, krásně maloval a měl nádherné písmo. Prostě to byl velký člověk,“ zdůraznila.

Hlinku se zprvu snažila držet od těla. „Odolávala jsem mu dlouho. Nastěhovali jsme se pak až do domu, který Ivan postavil. Samozřejmě to bylo trochu složitější. Měla jsem dvě děti a každý si nesl do manželství něco svého. Zvládli jsme to ale,“ vyprávěla.

Své ano si řekli 26. září v roce 1998. „Nejdřív jsme o svatbě nikomu nechtěli říkat. On to ale nevydržel a prozradil to v práci. Bylo tam kolem stovky lidí,“ pousmála se.

Ačkoli Ivan Hlinka mohl navenek působit jako tvrďák, ve skutečnosti to byl neskutečný romantik. „Když někam jel, byť jen tady v Česku, tak mi odevšud přivezl nějaký dáreček. Psal mi i přáníčka,“ prozradila vdova po hokejové legendě.

Bolestná rozlučka

Hlinka zemřel při tragické autonehodě 16. srpna 2004. „Ten den si vybavuji celkem dobře. Bude to 20 let, čas tu bolest už částečně obrousil,“ pronesla Hlinková.

V pondělí ráno měl její manžel schůzku na chatě, kde tehdy domlouval přístavbu. „Pospíchal, protože ve dvě hodiny měl rozhovor na stadionu v Litvínově. Ráno odjížděl a říkal, že ho potřebuje stihnout,“ uvedla.

Na moment, kdy viděla svého manžela naposledy, si Liběna Hlinková vzpomíná do detailu. „Pamatuji si ty poslední chvíle. Vždy, když jeden z nás odjížděl, tak jsme si dali pusu a mávali si. Odjel a potom jsem zaslechla v rádiu, že se u golfového hřiště stala nehoda. Během čtvrt hodiny hlásili, že nehodu měl Ivan Hlinka. Už předtím jsem ale znervózněla, protože mi nebral telefon,“ řekla v emotivním rozhovoru.

V půl jedenácté Hlinku převezli do karlovarské nemocnice. Liběna tam zavolala, načež jí sdělili, že jejímu manželovi budou dělat vyšetření a ať zavolá zhruba za dvě hodiny. V ten moment se za ním vypravila.

Jenže než vůbec stihla do nemocnice dorazit, dozvěděla se zdrcující zprávu. „Švagr tam jel se mnou. Když jsme přijížděli k nemocnici, v půl druhé mi volal syn. Strašně brečel a řekl, že Ivan je mrtvý. Dozvěděla jsem se to před nemocnicí.“

Hlinková se z tragické zprávy o úmrtí manžela složila k zemi. „Měla jsem šok. Nemohla jsem vstát, tížilo mě to,“ vyprávěla, jak klečela v trávě na zemi před nemocnicí.

V nemocnici jí pak podali injekci na uklidnění, ta ale prý nefungovala. Přestože věděla, že je její manžel už po smrti, chtěla mu dát poslední sbohem. „Trvala jsem si na svém, že se s ním chci rozloučit a že ho chci vidět. Byla jsem ve strašném šoku. Všechno se mi neustále vracelo, jak jsem se s ním loučila. Trvalo mi dlouho, než jsem se s tím vyrovnala,“ svěřila se Hlinková.

Další dny pro ni byly mimořádně náročné. „Fungovala jsem, ale dlouho jsem byla v mlze. Po půl roce jsem vyhledala lékařskou pomoc,“ přiznala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jágr v EXKLUZIVNÍM rozhovoru zavzpomínal na Ivana Hlinku. Poděkoval i pittsburghské rodině

Tagy: