Hloubavý král, odpadlík Harry a žijící odkaz Diany. Co si pamatovat z korunovace?

Po 240 dnech, co se Karel III. ujal svého úřadu, byl oficiálně korunován na krále Velké Británie. Současně ním byla korunována také jeho manželka Camilla. Někteří lidé na sociálních sítích by ale na jejím místě raději viděli princeznu Dianu. Velkou roli měl během obřadu princ William a pozornost poutala také jeho manželka Catherine s dětmi. Druhorozený syn britského panovníka princ Harry se stal rodinným odpadlíkem.

Pověstná švýcarská přesnost se v sobotu 6. května převlékla za britskou. Korunovační program totiž „šlapal jako hodinky“. Celá slavnostní akce se odehrála řádně, klidně, velkolepě a bez zbytečné pompy.

Největší pozornost byla upřená pochopitelně na Karla III., který podstatnou část dne působil hloubavým a vážným dojmem. Jeho korunovace byla rozdělena na pět částí. Nejdříve byl monarcha představen lidu, následně skládal slib. Během ceremonie, kterou sledovaly po celém světě miliony lidí, přišel čas i pro mimořádně soukromou část obřadu. Karel III. zmizel za plentami a arcibiskup ho pomazal svatým olejem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Devět dní kralování. Karel už délkou vlády předčil některé bývalé panovníky Anglie

Následně britský monarcha usedl na starobylý trůn a dostal na hlavu korunu svatého Eduarda. Vzápětí odehrál svoji roli korunní princ William, který otci připnul obřadní roucho, slíbil mu věrnost a políbil ho na tvář.

Pozornost přitahovala také Williamova manželka Catherine z Walesu. Šlechtična tradičně upoutala svým outfitem a uchvátila davy příznivců na sociálních sítích. Uživatelé se bavili také nad princem Louisem, který během obřadu působil velmi znuděným dojmem.

Mnoho lidí ale na sítích připomínalo i zesnulou princeznu Dianu a dávalo najevo, že by měl podle nich na místě Camilly stát někdo jiný.

Zatímco Williamova rodina se vyhřívala na výsluní slávy, odpadlíkem dne se stal princ Harry. Ten dorazil na korunovaci bez manželky Meghan. Při příchodu do Westminsterského opatství se sice snažil s ostatními vtipkovat, během obřadu už ale působil sklesle. Seděl až ve třetí řadě. Daleko od svého bratra. Daleko od pozornosti kamer.

Princ Harry krátce po skončení korunovace nasedl do auta a odjel na letiště Heathrow. V den korunovace totiž slavil narozeniny jeho syn Archie. A vévodkyně Meghan mu v Kalifornii připravovala oslavu.

Když skončila korunovace krále Karla III., na řadu přišlo korunování jeho manželky Camilly. Druhý obřad už byl podstatně kratší a méně pompézní. Celá korunovace měla silně tradiční a náboženský ráz. Přesto se v ní našel čas i na moderní prvky. Zpěvem překvapilo hosty gospelové uskupení a úryvky z bible četl britský premiér Rishi Sunak, praktikující hinduista.

Vítání na balkóně

Po odchodu z Westminsterského opatství nasedl královský pár do zlatého kočáru, který táhlo osm koní. Procesí se pak vydalo zpátky do Buckinghamského paláce. Také tentokrát vše probíhalo bez problému.

Když Karel s Camillou dorazili do paláce, zhlédli vojenskou přehlídku. Posléze už všichni před palácem čekali na poslední oficiální bod programu – vystoupení na balkón.

Na něm se nakonec objevila širší část královské rodiny, nad nimi ve slavnostní formaci přelétly vrtulníky a stíhačky. Na balkónu ale chyběli zmíněný princ Harry nebo princ Andrew. Karel už hýřil úsměvy a dokonce se vrátil pozdravit dav ještě jednou. Pak se dveře zavřely a tím skončil i oficiální program korunovace.

Šlo o největší bezpečnostní akci v dějinách britské monarchie. Daňové poplatníky zřejmě vyšla v přepočtu na více než 2,7 miliardy korun. Do státní pokladny se ale peníze díky turismu podle expertů vrátí.

Tagy: