„Hloupý“ hrabě Archie. Harry a Meghan odmítli titul pro syna, obávají se šikany

Dvouletý syn prince Harryho a jeho manželky Meghan se v budoucnu nejspíše nedočká žádného formálního oslovení v tradicích britské monarchie. Podle zdrojů deníku The Telegraph se rodiče pro svého nejstaršího potomka Archieho zřekli titulu hrabě z Dumbartonu. A důvod? Oslovení obsahuje anglické slovo „dumb“, což v překladu znamená „hloupý“. Archie by prý mohl být terčem posměšků nebo šikany.

Několik zdrojů blízkých britské královské rodině potvrdilo deníku The Telegraph, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu odmítli pro svého syna Archieho titul hrabě z Dumbartonu.

„Nebyla to jen Meghan, kdo upozornil na možná úskalí, oslovení vadilo i Harrymu,“ prozradil jeden ze zdrojů.

Posměšky a šikana ze strany vrstevníků

Manželům žijícím v USA má údajně vadit, že název skotského města Dumbraton obsahuje slovo „dumb“, což v překladu znamená „hloupý“. „Obávají se, jak by to vypadalo na veřejnosti. Mají strach, že Archie bude kvůli nešťastné přezdívce terčem posměšků a šikany,“ dodal zdroj. Stejným titulem se ale pyšní i Harry a Meghan, jen ho veřejně nepoužívají.

Informace se objevily jen několik dnů poté, co Harryho otec, princ Charles, zveřejnil plán na zeštíhlení monarchie. To by znamenalo, že Archie by v budoucnu nemohl zdědit ani titul prince. Na ten by měl nárok poté, co se princ Charles stane králem a Archie tím pádem vnukem panovníka.

Král Jiří V. totiž v roce 1917 vydal rozhodnutí, že pouze vnoučata monarchy jsou oprávněna používat tituly prince nebo princezny a Jeho královské výsosti. Jedinou výjimku už tehdy dostal nejstarší syn nejstaršího syna prince z Walesu. Tím je v současnosti nejstarší syn prince Williama George.

Královna Alžběta v roce 2012 rozhodnutí ještě upravila a rozšířila výjimku na všechny děti nejstaršího syna prince z Walesu, což jsou kromě George ještě Charlotte a Louis. Ti mají tudíž na titul prince a princezny nárok bez ohledu na to, zda Charles usedne skutečně na trůn.

Harry tušil, co Charles plánuje

Některé zdroje ale uvádějí, že Harry už od samého začátku odmítal dát synovi jakýkoliv titul. Chtěl prý kráčet ve stopách v současnosti sedmdesátileté princezny Anny, která svým dvěma dětem Peterovi a Zaře žádný dát nenechala. Zároveň se Harry bál, že jeho otec se ke změně v královských právních dokumentech opravdu odhodlá.

Meghan o sporech ohledně titulu pro syna Archieho mluvila už během březnového rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou. „I když jsme ještě nevěděli, jaké pohlaví se nám narodí, oni nechtěli, aby dítě mělo titul prince nebo princezny. Řekli, že nedostane ochranu,“ šokovala vévodkyně ze Sussexu.

Meghan odmítla jmenovat člověka, který tyto obavy vyslovil. „Myslím, že by jim to velmi uškodilo. Mně o tom řekl Harry, že se s ním rodina o těchto věcech bavila. Už v době, kdy jsem byla těhotná, prý říkali, že naše dítě nedostane ochranku, nebude mít titul a objevily se obavy, jak moc tmavou pleť bude náš potomek mít,“ dodala v rozhovoru, který rozvířil v královské rodině velké emoce.

Tagy: