ANO posílilo a ve většině krajů nepůjde obejít. Kde může Babišovo hnutí vládnout samotné?

Karel Havlíček a Andrej Babiš (oba ANO)

Hnutí ANO nelze po volbách obejít

Hnutí ANO zaznamenalo od posledních krajských voleb velký pokrok. Bude se totiž podílet na vládě ve většině krajských zastupitelstev. Dosud totiž ostatní strany hnutí obcházely a ANO často končilo v opozici. Nyní může ve dvou krajích dokonce složit jednobarevnou vládu. Podobně může postupovat v Jihočeském kraji ODS, a to díky úspěchu hejtmana Martina Kuby.

Hnutí ANO v minulých volbách vyhrálo v 10 krajích. I když se může zdát, že se jednalo o drtivé vítězství, kvůli koalicím ostatních stran se na vládě podílelo jen ve třech krajích. Letošní krajské volby jsou úplným opakem a ANO nepůjde tak lehce obejít.

ČTĚTE TAKÉ: Velký výprask pro Piráty. Zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou

A proč je nyní situace jiná? Podle ředitele agentury STEM Martina Buchtíka je to tím, že oproti minulosti ANO získalo mnohem více křesel v krajských zastupitelstvech. ANO totiž nyní má místo původních 185 téměř 300 křesel. Nárůst je to bezprecedentní. Pokud nebereme v úvahu zvláštní konstelace typu koalice TOP 09 s komunisty, pak hnutí ANO nepůjde v mnoha krajích obejít. Bude si tedy určovat podmínky a pravidla, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Buchtík.

Vítězné hnutí nepůjde podle něj konkrétně obejít v Ústeckém, Plzeňském, Královéhradeckém, Olomouckém a Zlínském kraji. Ve dvou krajích navíc hnutí zaznamenalo mimořádný úspěch, protože získalo nadpoloviční většinu a může vládnout samo. Jde o Moravskoslezský a Karlovarský kraj. Oproti tomu na Vysočině, ve Středočeském a Pardubickém kraji, kde ANO rovněž zvítězilo, může nakonec zůstat v opozici.

Jestli bude ANO vládnout v Moravskoslezském a Karlovarském kraji samo, je podle Buchtíka otázka. Může se totiž stát, že si vezme slabšího koaličního partnera. Může to být kvůli pojištění si spolupráce do budoucna nebo si hnutí vybere partnera, kterého regionálně zná, dodal Buchtík.

To je i případ Jihočeského kraje, který ovládl Martin Kuba z ODS. Ten získal 47 procent hlasů a druhé hnutí ANO obdrželo pouhých 24 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bylo to velmi špatné, přiznal porážku Bartoš. Vedení Pirátů dává funkce k dispozici

Tagy: