Hráli si, že mají čisťoulinké ručičky, teď je vše zpochybněno, rýpl si do STAN Klaus

Jan Farský a Vít Rakušan

360° 13.1.2022 21:15

Kauzy hnutí STAN týkající se jeho financování nebo stáže poslance Jana Farského zarážejí i bývalého prezidenta Václava Klause. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS si do Starostů rýpl, protože podle něj předstírali „čisťounké ručičky“, ale realita je jiná. Pokud by sám seděl v opoziční lavici, „hrál by tuto kartu dál“.

„Výlet pana Farského je pod moji rozlišovací možnost. Nicméně to, že oni takto chápou politickou práci a vesele si chtěli odletět poté, co se schválila důvěra, je důkaz, že to není vážná strana. Je to prázdné nehomogenní sdružení,“ kritizoval Klaus hnutí STAN ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poslanec Jan Farský (STAN) totiž získal prestižní stáž v USA, voličům to ale před volbami nepřiznal a mandátu ve Sněmovně se vzdát nehodlá. Svůj plánovaný čtvrteční odlet nakonec odložil kvůli průtahům sněmovního jednání o důvěře nové vládě. I když tento týden rezignoval na post šéfa poslaneckého klubu, je jeho cesta nadále terčem kritiky.

To ale není jediný problém, který teď Starostové musí řešit. Hnutí totiž sponzoroval trestně stíhaný muž. A i když o tom předseda a ministr vnitra Vít Rakušan podle svých slov neměl nejmenší tušení, zejména šéf opozičního hnutí Tomio Okamura chce STAN v tomto směru pořádně proklepnout. Podle něj totiž část darů pochází z Kypru, který se řadí mezi daňové ráje, přestože to hnutí odmítá.

„Je to vážná věc. Někdo si hrál, že je přečistý a má čisťoulinké umyté ručičky. Najednou je vše zpochybněno. Kdybych byl opozicí, tak bych hrál tuhle kartu dál. I když já se nechytám zdánlivých drobností,“ poradil Klaus nepřímo.

Politolog: Starostové netušili, jaké bomby mají pod nohama

Právě opoziční hnutí SPD a ANO ve čtvrtek neprosadila schválení programu mimořádné schůze, na níž se mělo financování STAN řešit. Cílem mělo být odvolání Rakušana a vznik sněmovní vyšetřovací komise. Starostové opakovaně uvedli, že žádné peníze z ciziny nepřijali a že dary jsou buď od českých občanů, nebo od společností s českým identifikačním číslem a sídlem v Česku. Tedy od firem, které v Česku odvádějí daně a zaměstnávají lidi.

Kauzy kolem vládní strany hodnotil také politolog Ladislav Mrklas. „Myslím, že nervozita uvnitř vlády je. Speciálně STAN netušili, jaké všechny bomby mají pod nohama. Možná to tušili, ale doufali, že to nepřijde tak brzo,“ míní.

„Koalice Pirátů a Starostů kandidovala s tím, že přinášejí čistotu. Jenže Farský porušuje koaliční závazek, Vít Rakušan sklouzl do financování a jen opakuje, že vše, co provedl, je legální. To ale neznamená, že je to morální,“ dodal komentátor Tomáš Jirsa.

Tagy: