Rusko chce vzít Čechům rekord, mělo ale problém se stavbou haly

Rusko chce během hokejového mistrovství světa 2023 překonat divácký rekord, který od roku 2015 drží Česko. Pro chystaný šampionát má kvůli tomu v Petrohradu vyrůst největší hokejová hala Evropy. Má to však háček, stavba supermoderní arény se podle některých zdrojů neúměrně protahuje. Už před časem se proto spekulovalo, zda MS 2023 nebude z Putinovy říše přesunuto do Švýcarska.

Když se hrálo hokejové mistrovství světa v Rusku naposledy, turnaj ovládli Kanaďané, rozjeté české mužstvo poslaly ve čtvrtfinále domů šikovné ruce Američana Austona Matthewse.

Byl to v roce 2016 pozoruhodný šampionát, mimořádně nabitý hvězdami – vedle současného torontského esa se jej zúčastnili třeba Connor McDavid, Brad Marchand, Taylor Hall, Pavel Dacjuk, Artěmij Panarin, Patrik Laine nebo Matt Duchene.

A přece Rusové touží po tom, aby se další mistrovství hrané na jejich ledě zapsalo do hokejových kronik ještě výrazněji.

Minimálně co se týká diváckých statistik.

Absolutní návštěvnický rekord mezi všemi světovými šampionáty zatím drží Česko, roku 2015 spočítalo na stadionech v Praze a Ostravě celkem 741 690 fanoušků. Je to úžasné číslo, Rusové si přesto věří na jeho překonání. Mohlo by se jim to povést díky dostavění nové futuristické arény v Petrohradě, která by se s kapacitou 23 tisíc diváků měla stát největší hokejovou halou Evropy. Až zimákem číslo dvě by pak byl při MS 2023 Ledový palác s kapacitou 12 300 lidí.

„Není pochyb o tom, že naše arény budou vyprodané. Chceme uspořádat jeden z nejlepších šampionátů v historii,“ uvedl prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Medailisté posledních hokejových MS:

  • 2011 (Bratislava, Košice): 1. Finsko, 2. Švédsko, 3. Česko
  • 2012 (Helsinky, Stockholm): 1. Rusko, 2. Slovensko, 3. Česko
  • 2013 (Stockholm, Helsinky): 1. Švédsko, 2. Švýcarsko, 3. USA. Česko vypadlo ve čtvrtfinále.
  • 2014 (Minsk): 1. Rusko, 2. Finsko, 3. Švédsko, 4. Česko
  • 2015 (Praha, Ostrava): 1. Kanada, 2. Rusko, 3. USA, 4. Česko
  • 2016 (Moskva, Petrohrad): 1. Kanada, 2. Finsko, 3. Rusko. Česko vypadlo ve čtvrtfinále.
  • 2017 (Kolín n. R., Paříž): 1. Švédsko, 2. Kanada, 3. Rusko. Česko vypadlo ve čtvrtfinále.
  • 2018 (Kodaň, Herning): 1. Švédsko, 2. Švýcarsko, 3. USA. Česko vypadlo ve čtvrtfinále.
  • 2019 (Bratislava, Košice): 1. Finsko, 2. Kanada, 3. Rusko, 4. Česko
  • 2020 Zrušeno kvůli pandemii.
  • 2021 (Riga): 1. Kanada, 2. Finsko, 3. USA. Česko vypadlo ve čtvrtfinále.

Vizualizace připravované haly poblíž Parku vítězství vypadají působivě. Připomínají obří mimozemský létající talíř, zdobí je mimo jiné gigantické obrazovky, s jejichž pomocí se vnitřní dění přenáší i na vnější zdi arény. Jenže je tu menší problém. Stavba unikátního díla se podle některých zdrojů protahuje. Údajně stále není vyloučeno, že se plánované datum dokončení nestihne.

I proto finský list Iltalehti před časem informoval, že se spekuluje o možném přesunutí mistrovství do Švýcarska. V článku uznávaných novin stálo, že roli v rozhodování mezinárodní hokejové federace (IIHF) může sehrát i dřívější verdikt Světové antidopingové agentury WADA o čtyřletém zákazu pořádání velkých sportovních akcí na území Ruské federace.

Nic z toho ovšem oficiální místa nepotvrdila. Petrohradský viceguvernér Boris Pjotrovskij v létě novináře ubezpečoval, že veškeré přípravy pokračují v předepsaném tempu. A možnost radikálních kroků vylučoval už dříve i předseda IIHF René Fasel.

„Fakta jsou taková, že mistrovství světa 2023 bude hostit Rusko. A to v nové petrohradské hale,“ prohlásil již v květnu 2020.

Ruské pořadatelství 87. mistrovství světa bylo oznámeno 24. května 2019 v Bratislavě. Původně se o organizování turnaje ucházely též Česko a Švédsko s Dánskem, nakonec se však jednotlivé země dohodly na smírném řešení – rok 2023 patří velké východní říši, další Jágrově vlasti, sezona 2024/25 skončí ve dvou zmíněných severských zemích.

Vrcholný hokejový turnaj proběhne v Rusku už poosmé. Čeští fanoušci nejraději vzpomínají na rok 2000, kdy se reprezentaci povedlo vyhrát druhý šampionát za sebou. Ani při jedné ze dvou následujících akcí na ruském ledě však nepřešla přes čtvrtfinále.

Zatím poslední zemí, která dokázala vyhrát mistrovství světa hrané na svém ledě, bylo Švédsko roku 2013. Posuzovat v tomto ohledu šance ruských hokejistů by však bylo prozatím velmi ošidné, dosud není známo ani složení jednotlivých základních skupin.

IIHF jej zveřejní až v průběhu šampionátu v roce 2022. A stejné je to i s dalšími podrobnostmi včetně zápasového programu, předběžně daný je dosud jen termín turnaje – mělo by se hrát od 5. do 21. května 2023.

Tagy: