Komentátor: Piráti poslední dobou utíkají jen sami před sebou. Popírají vlastní myšlenky

Komentátor webu Info.cz Petr Holec.

PARTIE Terezie Tománkové 26.9.2021

Kampaně míří do finále a podle komentátora webu Info.cz Petra Holce si nejlépe vede hnutí ANO. „Měli nejlepší začátek a publikované video Andreje Babiše má skvělé načasování,“ podotkl v pořadu Partie Terezie Tománkové. Právě Babišovy útoky na koalici PirSTAN podle něj zapříčinily, že Piráti utíkají sami před sebou. „Dokud v červnu Babiš neřekl, že jsou vítači migrantů, tak byli v ofenzivě. Nyní se jen brání a popírají vlastní myšlenky,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Právě video, na kterém Babiš svým voličům například sděluje, že bude bránit jejich důchody do roztrhání těla, může podle šéfredaktora Mladé fronty DNES Jaroslava Plesla lidi oslovit. „Určitě na ně může zabrat. Babiš má vytyčené cíle, a to je střílet do koalic. Videem reaguje očividně se zpožděním. Zjistil, že na druhém místě za ANO je Spolu, tak teď bude střílet do všech stejně,“ podotkl.

Ekonomická analytička webu Echo 24 Lenka Zlámalová však sdílené video označila za skřekot. „Volá, že migranty nechceme. Snaží se tím rozhoupat lidi, kteří neví, zda volit ODS a Spolu nebo SPD či Trikoloru,“ uvedla. Holec však nesouhlasil. „Kdyby to byl skřekot, tak ANO nemá kolem 30 procent a zřejmě nevyhraje sněmovní volby. Má nejlepší kampaň, která je skvěle načasovaná,“ reagoval.

S analytičkou se Holec neshodl již v minulosti například na tom, zda bude migrace tématem letošních voleb. „Nakonec jí je. Už v červnu Babiš na Piráty vypálil, že jsou vítači migrantů a to téma se nyní vrací. Vidíme to návštěvou Maďarska a pózováním Babiše s Orbánem u hraničního plotu. Orbán jej navíc těsně před volbami přijede podpořit,“ připomněl komentátor s tím, že hlavním sdělením má být, že právě tato dvojice bude Evropu bránit proti migraci.

Piráti se nechali vtáhnout do hry

Od doby, kdy Babiš s migrační tématikou na Piráty zaútočil, se strana začala stahovat. „Utíkají sami před sebou. Do té doby byli v ofenzivě, teď se jen brání, utíkají a popírají vlastní myšlenky,“ upřesnil Holec. Zlámalová následně doplnila, že si Piráti nechali vnutit Babišovu hru.

„A jemu se tím podařilo odradit Pirátům voliče, kteří šli ke koalici Spolu. Piráti začali dělat chyby, omlouvat se a vysvětlovat. Jenže měli reagovat jinak a říci voličům, ať Babiše neposlouchají. Jejich kampaň považuji za jednu z nejhorších v poslední době,“ prohlásila.

Tagy: