Hollywood truchlí. Zemřel hvězdný herec Walsh, zářil rolemi v Blade Runnerovi i trháku s Craigem

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel M. Emmet Walsh, charakterní herec, který se objevil ve více než 220 filmových a televizních rolích, včetně snímků Blade Runner, Na nože a filmů bratří Coenů Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou.

Herec zemřel na zástavu srdce v úterý v nemocnici v St. Albans ve Vermontu. Informaci potvrdil magazínu Variety Walshův dlouholetý manažer Sandy Joseph.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádné kóma ani Williamova nevěra. Princeznina návštěva trhů byla divadlo, míní experti

M. Emmet Walsh byl jedním z herců, kteří si získali respekt a uznání ve filmovém průmyslu díky svému neuvěřitelnému talentu a všestrannosti. Narodil se v roce 1935 v New Yorku, ale vyrůstal ve Vermontu. Od samého začátku své kariéry si získal pozornost diváků i kritiků. Jeho charakteristický hlas a charisma ho rychle vyšvihly na pozici jednoho z nejuznávanějších představitelů vedlejších rolí.

Walshova filmografie je impozantní a zahrnuje přes 220 filmů a televizních pořadů. Ve filmu Ridleyho Scotta Blade Runner z roku 1982 hrál šéfa policie po boku Harrisona Forda. V režijním debutu bratří Coenů Zbytečná krutost byl pro změnu zlotřilým soukromým detektivem.

Právě do rolí padouchů byl nejvíce obsazován, k čemuž ho zřejmě předurčoval i jeho vzhled včetně zavalitého břicha. Mezi jeho další role patřil zkorumpovaný šerif v hororovém filmu Critters z roku 1986 a malá role hlídače ve filmu Na nože.

Walsh se objevil i v řadě nezapomenutelných filmů ze 70. let, včetně westernu Malý velký muž s Dustinem Hoffmanem či komedií Co dál, doktore? s Ryanem O'Nealem a Barbrou Streisandovou a Nakládačka s Paulem Newmanem.

ČTĚTE TAKÉ: Dramatický krok hvězdy Pobřežní hlídky. Eggertová si oholila vlasy, čeká ji náročná léčba

Filmový kritik Roger Ebert vytvořil „Stanton-Walshovo pravidlo“, které tvrdilo, že žádný film s Harrym Deanem Stantonem nebo M. Emmetem Walshem ve vedlejší roli nemůže být úplně špatný, i když připustil, že nešlo o pravidlo neomylné.

Poslední role Walshe byla ve westernu Outlaw Posse, který šel do kin teprve před několika týdny. Zahrál si v něm po boku Whoopi Goldbergové a Cedrica the Entertainera, píše deník The Guardian.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jakub Prachař si přivydělával háčkováním. Dosud nechápe, proč si ho Sara Sandeva vybrala

Tagy:
smrt Chuck Norris úmrtí USA Blade Runner herec kultura Showtime M. Emmet Walsh