Při korunovaci Karla III. se bude šetřit. Nový král nechce Brity naštvat, říká expert

Král Karel III. poprvé promluvil v Parlamentu.

Při korunovaci Karla III. se bude nejspíš šetřit. Uvedl to politolog Marek Bičan ve vysílání CNN Prima NEWS. Příliš honosný obřad by podle něj v současné špatné ekonomické situaci mohl být vnímán Brity negativně a pomohl by kritikům monarchie.

Král Karel III. oznámil, že plánuje redukovat výdaje na monarchii. „Omezí počet takzvaných ‚working royals‘, což jsou členové nejužší královské rodiny, kteří zastupují panovníka. Dojde tím k úsporám,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Marek Bičan.

Spořit se bude zřejmě i během korunovace Karla III., jejíž datum ještě nebylo stanoveno. Britský král již předeslal, že jeho korunovace nebude tak honosná, jako byl obřad při uvedení na trůn jeho matky, královny Alžběty II. Podle Bičana jde o rozumný a citlivý krok.

„Británie tím sice ztrácí prestiž, kterou jí monarchie přináší a kterou zosobňovala královna Alžběta II. Ve Velké Británii je ale trojí krize – problémem jsou ceny energií, ceny bydlení a inflace. Pokud by korunovace byla velkou událostí, mohla by to veřejnost vnímat jako necitlivé,“ sdělil Bičan s tím, že by to pomohlo kritikům monarchie.

Vzpomínka na monarchii slábne

Po smrti královny navíc v Austrálii a Karibiku sílí hlasy volající po odtržení od britské monarchie. „Jde o dlouhodobý proces, který postupuje od 60. let. Je to pochopitelné, protože britské kořeny, které má Nový Zéland a Austrálie postupně mizí, vzpomínka na historii a impérium je čím dál slabší,“ uvedl politolog Alexandr Tomský. Jedním z důvodů je podle něj i to, že přibývá imigrantů, což vede ke změnám ve společnosti. „Nakonec k tomu dojde. Nevíme ale, jak dlouho to bude trvat. Může to být deset, ale i padesát let,“ dodal Tomský.

Bičan podotýká, že pokud by se Austrálie stala republikou, zachová si přesto s Velkou Británií úzké vazby. „Není neobvyklé, že australští politici realizují část své kariéry ve Velké Británii. Pojítko tam stále je, historie ale působí tak, že od sebe obě země spíš vzdaluje,“ řekl Bičan.

Tagy: