Humři a kuře v šampaňském. Francie řeší Macronův obří účet za večeři s králem Karlem III.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v září loňského roku přivítal v paláci Versailles britského krále Karla III. Po téměř roce vyšlo najevo, kolik hostina vyšla. Podle veřejného auditora to bylo 475 tisíc eur, v přepočtu několik miliónů korun, uvedla CNN.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v září loňského roku přivítal krále Karla III. v Zrcadlovém sále Versailleského paláce. Sešlo se tam přibližně 180 hostů, mezi kterými byly i hvězdy jako Mick Jagger, Hugh Grant a Arsene Wenger. Společně povečeřeli na unikátních kouscích, jako jsou například modrý humr, krabí koláčky a kuřecí maso marinované v šampaňském. Luxusní hostina pak podle francouzského veřejného auditora vyšla v přepočtu na 11 milionů korun, informoval zpravodajský web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Bezprecedentní skrývání rozpočtu. Divím se ministrům, že si to nechají líbit, říká Kalousek

Největší výdaje si vyžádaly cateringové služby, které Francii vyšly na částku přes 4 miliony korun. Drahé byly ale také samotné lihoviny a nápoje, které přesáhly jeden milion, popsal francouzský web Libération. Poté personál, včetně brigádníků a komparsu, který prezidentskou kancelář vyšel na více než 2,5 milionů korun. Nechybělo ani zapůjčení nábytku, co si stanovilo částku nad neuvěřitelné dva miliony.

Stanovení finální ceny za večeři trvalo téměř celý rok. Zpráva o její částce byla zveřejněna teprve v pondělí a zcela předčila očekávání. A to v ní nejsou zahrnuty některé výdaje, které uhradila ostatní ministerstva – například zabezpečení akce. Výdaje Elysejského paláce, které se v loňském roce navýšily, jsou nyní terčem kritiky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krize v sociálních službách. Odbory hrozí stávkou, žádají zvýšení platů. Jurečka to odmítá

Tagy: