Bezprecedentní skrývání rozpočtu. Divím se ministrům, že si to nechají líbit, říká Kalousek

Miroslav Kalousek (TOP 09) a Zbyněk Stanjura (ODS)

Vláda je dál pod palbou kritiky kvůli rozpočtu

Skládání státního rozpočtu na příští rok je zahaleno velkým tajemstvím. V minulých letech už odborná veřejnost věděla už v červnu, jaké jsou rozpočtové rámce pro jednotlivá ministerstva. Letos to ale není jasné ani v půlce léta. Nad postupem ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se podivuje exšéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09). Pro CNN Prima NEWS řekl, že by si podobný přístup v roli kteréhokoliv ministra nenechal líbit.

Ministerstvo financí se odhodlalo k dosud nevídanému kroku. Odmítá totiž veřejnosti představit rozpočtové rámce státního rozpočtu na příští rok. Dosud byla praxe taková, že do konce června zveřejní šéf státní kasy první obrysy zákona. Mezi 1. červencem až 31. srpnem pak probíhala jednání o rozpočtu jednotlivých ministerstev. Letos chce ale Zbyněk Stanjura představit výši stamiliardového schodku až na konci srpna. Tedy těsně předtím, než půjde zákon na schválení vládě.

ČTĚTE TAKÉ: Kvalifikovaní Ukrajinci touží po lepší práci. Dělají-li podřadnou, ochuzujeme se, míní Kovanda

To se nelíbí například bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Dvouměsíční období mezi červencem a srpnem je podle něj naprosto stěžejní, letos je ale vše poprvé přísně utajováno. Rozhodně to nepůsobí dobrým dojmem, řekl pro CNN Prima NEWS Kalousek.

Podle informací CNN Prima NEWS by jednotlivá ministerstva měla znát rozpočtové částky svého resortu. Nemohou se ale mezi sebou porovnávat a ani není známa celková výše schodku.

„Kdybych byl kterýmkoliv ministrem, tak si to nenechám líbit. Jak mám posoudit návrh výdajového limitu pro sebe, když nevidím celý návrh, výši ostatních kapitol a deficity? Nemohu posuzovat odděleně svou kapitolu, když nevidím celek,“ nechápe Kalousek taktiku Fialovy vlády.

Podle něj je celé zatajování výše rozpočtu absurdní. „Divím se ministrům, že si to nechají líbit. Ale třeba jsou spokojení. Já bych ale takhle rozpočet nikdy neskládal,“ dodal někdejší ministr financí v Topolánkově a Nečasově vládě.

Skrývání rozpočtu vadí také sociálním partnerům, kteří se k němu na jednání tripartity vyjadřují. „Z mého pohledu je to fraška vůči daňovým poplatníkům, podnikatelům a všem, kteří přispívají do státního rozpočtu. To považuji za naprosto nevídané. Nikdy se to nesmí stát tajemstvím, protože to vede pouze k extrémní nedůvěře,“ řekl pro CNN Prima NEWS odborový předák Josef Středula.

Celý návrh bude zveřejněn pouhý měsíc předtím, než půjde do Poslanecké sněmovny. Zákon o státním rozpočtu totiž hovoří o tom, že vláda musí státní rozpočet odeslat do dolní komory tři měsíce před začátkem rozpočtového roku. „Z mého pohledu to vláda nezvládá. Je to věc, která se nesmí stát. Pochopitelné to je pouze v případě, kdy někdo rozpočtovou agendu nezvládá nebo nechce, aby se rozpočet porovnával,“ dodal Středula.

Kalousek: Vláda své sliby letos nedodrží

Ministr financí Stanjura se snaží kritiku odrážet. Na sociální síti X připustil, že shodu mezi ministry nemá. „S kritikou, že máme snižovat deficity rychleji, nemám problém. Politická realita ale je, že k tomu neexistuje většina ani v jedné komoře Parlamentu. Jasně, můžu na 2025 navrhnout deficit třeba 170 miliard korun, prohrát při jeho prosazování a pak chodit a alibisticky říkat ‚já chtěl šetřit víc',“ uvedl Stanjura.

Ministerstvo financí pro CNN Prima NEWS uvedlo, že se nejdůležitější zákon roku nachází v technické fázi, během které se nezveřejňují detaily. Na konci srpna bude ze strany ministerstva financí zveřejněn finální návrh rozpočtu na rok 2025 pro jednání vlády a do konce září i konečný, vládou schválený návrh určený pro Poslaneckou sněmovnu. „Aktuálně k přípravě rozpočtu na rok 2025 probíhají jednání, jejichž průběh nebudeme komentovat,“ řekla mluvčí resortu Gabriela Krušinová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výdaje na výsluhy policistů či vojáků jdou do miliard a prudce rostou. Experti radí propouštět

Na letošní rok prosadila loni vláda Petra Fialy schodek ve výši 252 miliard korun. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že by stát měl snižovat strukturální deficit o jedno procento HDP ročně. Tedy zhruba 70 miliard korun.

Pokud by to podle Miroslava Kalouska mělo platit i na příští rok, tak by deficit navrženého rozpočtu musel být hluboko pod 200 miliardami korun. Vládní politici navíc letos uvedli, že se jim podařilo otočit trend vládních výdajů. Obávám se, že ani jedno není pravdou. Schodek bude vysoko nad 200 miliardami a výdaje budou výrazně vyšší než letos. Podle mého zůstanou sliby nenaplněny, dodal bývalý ministr financí.

Tagy: