Krize v sociálních službách: Odbory hrozí stávkou, žádají zvýšení platů. Jurečka to odmítá

V sociálních službách chybí tři tisíce pečovatelek, ošetřovatelek a zdravotních sester.

Sociální služby před zhroucením

V sociálních službách chybí tři tisíce pečovatelek, ošetřovatelek a zdravotních sester. To jsou čísla, kterými odboráři argumentují v debatách s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) ohledně navyšování platů ve veřejném sektoru. Ten před vládními prázdninami s odbory domluvil přidání jen pro nepedagogické pracovníky nebo zaměstnance v kultuře. Plošné zvyšování mezd odmítá. Odboráři proto stále mluví o stávce.

„Chceme, aby došlo k navýšení platů o deset procent pro zaměstnance ve veřejných službách a státní správě, a to pro všechny – pečovatelky, zdravotní sestry, laboranty a také lékaře,“ sdělila předsedkyně zdravotních a sociálních odborů Dagmar Žítková. Jestli vláda platové tarify nenavýší, budou podle ní masivně stávkovat.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka se chystá na Stanjuru. Miliard pro rodiny na úkor dálnic se nevzdám, říká

Situace je alarmující – tisícovka pracovníků chyběla podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb v tomto sektoru v roce 2021. Minulý rok už to byly dokonce 3 000 zaměstnanců. Odboráři jsou proto ve stávkové pohotovosti a srovnávají: Například v sousedním Německu má pečovatelka měsíční příjem v přepočtu až 80 tisíc korun a k tomu služební byt. V Čechách prý třikrát méně – okolo 25 tisíc.

„Chybí kapacity v pobytových zařízeních, ale i v terénu. Jestli chceme poskytovat kvalitní sociální služby, je potřeba kvalitní personál, který bude kvalitně zaplacen,“ sdělila místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Jana Hnyková.

Před týdnem ministr práce a sociálních věcí poslal do připomínkového řízení dva návrhy. Jeden počítá s navýšením ve výši sedmi procent, druhý s deseti procenty, ale jen pro někoho. Třeba pro kuchařky, školníky nebo referenty. „Odmítl jsem zvýšit platy plošně všem stejně, protože je opravdu potřeba vnímat, že jsou skupiny zaměstnanců ve veřejné sféře, na které pokles reálných platů dopadl různě,“ uvedl Marian Jurečka.

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí Aleše Juchelky (ANO) si pracovníci zaslouží dokonce více než deset procent navíc. „Tato vláda šlape po lidech. Spousta lidí chce pracovat v sociálních službách. Pokud ale nebudou dobře zaplaceni, budou odcházet jinam,“ řekl Juchelka.

Vládní prázdniny končí 21. srpna a bezprostředně poté mají odbory domluvenou schůzku s ministry a premiérem Petrem Fialou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Novomanželské půjčky opět ve hře. Jurečka chce pro rodiny až pět milionů a slevy za děti

Tagy:
Marian Jurečka práce zaměstnání stávka odbory vláda sociální služby Aleš Juchelka ministr práce a sociálních věcí České republiky