Horko zkomplikovalo i festival v Karlových Varech. Vypadl tam proud i internet

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Vary ve varu, festival zahájen

Vysoké teploty měly v sobotu dopad i na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Odpoledne, kdy teploty v centru města překračovaly někdy i výrazně 30 stupňů Celsia, vypadl v centru festivalu, hotelu Thermal, proud. I když se potíže podařilo během několika minut vyřešit, lidé si stěžovali i následně na výpadky připojení k internetu.

Po 17:00 hotel Thermal zhasnul. „Najednou byla tma. Byly vidět jen displeje telefonů nebo notebooků a nouzová světla k východu,“ popsala jedna z divaček, která v tu chvíli seděla na promítání filmu. Zhruba za tři minuty se ale světla znovu rozsvítila.

ČTĚTE TAKÉ: Do Česka dorazil herec Geoffrey Rush. „Kapitán Barbossa“ usedne v porotě MFF Karlovy Vary

„Krátký výpadek proudu byl zapříčiněn zvýšeným zatížením sítě a vyšší spotřebou elektrické energie z důvodů mimořádně horkého počasí (velké využití klimatizace, chladících zařízení a tak dále). Krátký výpadek byl rychle odstraněn a za přerušení se divákům omlouváme,“ uvedla mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Na rozdíl například od nemocnic nebo jiných strategických objektů hotel nebo festival nemá záložní zdroje napájení. „Není v technických možnostech při tak vysoké spotřebě energie ji nahrazovat ze záložních zdrojů,“ dodala Donátová.

Sobota byla v Karlových Varech opravdu horká. Pocitovou teplotu navíc zvyšovala vlhkost vzduchu. Teplota začala klesat až po 20:00.

Klimatizace jedou na plné obrátky

V hotelu Thermal nedávno skončila rekonstrukce. Ta mimo jiné zvýšila zateplením odolnost proti nízkým i vysokým teplotám. Na druhou stranu v pokojích přibyla klimatizace, která v takovýchto podmínkách zvyšuje spotřebu.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by v neděli mělo být v Karlovarském kraji polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Odpoledne od západu přibývání oblačnosti a srážky místy. Nejvyšší teploty 25 až 28 stupňů Celsia, tedy o několik stupňů chladněji, než bylo v sobotu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mortensen nadchnul fanoušky ve Varech: Po příjezdu rozdával podpisy a ochotně se fotil

Tagy: