Hospody by mohly otevřít už na víkend. Vláda to nepovolí, na svá pravidla opět kašle

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) se opět neřídí svými vlastními pravidly a nedodržuje balíčky pro rozvolňování. Pokud by vláda postupovala podle svého plánu, mohly by interiéry restaurací nebo sauny otevřít už na víkend, svatby by mohly být větší. Už dříve se vláda vykašlala na systém PES či covidový semafor. Všechny systémy si přitom vymyslela sama.

Vláda představila nový rozvolňovací systém letos 22. dubna. Nazvala ho „balíčky pro návrat zpět do normálního života“. Pro balíčky je klíčovým ukazatelem takzvaná incidence, tedy počet nových případů na 100 tisíc osob za sedm dnů.

Podle oficiálního webu ministerstva zdravotnictví byla incidence ve středu večer na hodnotě 37,4 ve čtvrtek ještě klesla na 35,3. Pod hodnotou 50 se drží už šest dní po sobě. Pokud budou čísla klesat i v pátek, s čímž se dá počítat, měl by v Česku platit balíček číslo pět. Ten počítá s otevřením interiérů restaurací, saun, wellness nebo s konáním větších svateb. Nic z toho ovšem zřejmě platit nebude.

„Mám pocit, že ta situace je ještě horší než před rokem a čtvrt. To bylo pochopitelné, že v tom byl zmatek. Balíčky jsou třetí pokus o důvěryhodný systém a rozpadl se ještě dříve než PES,“ komentoval pro CNN Prima NEWS šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Restaurace, hospody, bary, kavárny a kluby jsou nyní zavřené, fungovat může pouze rozvoz jídla a zahrádky, a to od 6. hodiny ráno do 22. hodiny. Premiér Andrej Babiš už řekl, že restaurace a hospody se zřejmě otevřou až 14. června. O stejném datu před několika dny hovořil dnes už bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

„Jde opět o další datum vytažené z klobouku bez jakéhokoliv zdůvodnění,“ kritizoval Prouza. Spolu s Hospodářskou komorou apelují na vládu, aby rozvolňování urychlila a otevřela restaurace od 7. června.

Hospody zřejmě otevřou až 14. června

Co se týče svateb, v současnosti platí pravidlo, že venku může být 100 hostů, uvnitř je limit 50. Od pondělí 31. května budou svatby povolené pro 75 lidí uvnitř a 150 venku. Pátý balíček přitom počítá s tím, že svateb a pohřbů by se uvnitř mohlo účastnit 100 osob a venku maximálně 250 lidí.

Kabinet se nedrží balíčků ani co se týče otevírání saun a wellness, které jsou ve stejné skupině jako bazény. Provoz venkovních bazénů bude možný od 31. května, s fungováním vnitřních se počítá podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nejpozději od 14. června.

Ministři se bojí, aby se rychle nerozvolnilo a čísla nezačala stoupat. „24. května jsme pustili více, kompletní návrat do škol, navýšili jsme počty diváků na kulturních akcích, hotely jsme povolili se stoprocentní kapacitou. Proto musíme čekat 10 dní, potom rozhodneme o dalším postupu,“ řekl CNN Prima NEWS Havlíček.

Vláda také slibovala, že bude mít schůze každé pondělí a čtvrtek, aby lidé věděli dopředu, jak bude rozvolňování probíhat. „Vláda vždy zasedne v pondělí a ve čtvrtek. A ve čtvrtek potvrdí to, že následující pondělí skutečně budeme schopni uvolňovat v režimu, který máme,“ sliboval v dubnu vicepremiér Havlíček. Vláda ale zasedá i v pátek. Havlíček si však stojí za tím, že se kabinet stále drží scénáře, že v pondělí upřesňuje rozvolňování na následující týden.

Během roku koronavirové pandemie vláda vymyslela systém semafor nebo systém PES. Podle vlastních pravidel se vydržela řídit vždy jen několik týdnů.

Tagy: