Hospody jsou terčem všech vlád, kritizoval Fiala z SPD. Kvůli dražšímu pivu slíbil obstrukce

Zvýšení daně z přidané hodnoty u čepovaného piva rozzlobilo 1. místopředsedu SPD Radima Fialu. Ten v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS prohlásil, že krok povede k zánikům hospod v menších obcích. Podle něj se do těchto podniků trefují takřka všechny vlády – připomněl zákaz kouření v prostorách restaurací či někdejší zřízení elektronické evidence tržeb. Fiala přislíbil, že poslanci SPD budou vládní konsolidační balíček na půdě Parlamentu obstruovat.

„Hospody na vesnicích se staly terčem ostřelování snad všech vlád, které tady v minulosti byly. Nejdřív se tam zakázalo kouření, potom se na ně uvalilo EET,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Fiala z SPD.

Rozohnilo ho, že se vláda premiéra Petra Fialy (ODS) rozhodla přesunout čepované pivo do základní sazby DPH, tedy 21procentní. Podle jeho mínění krok povede ke konci hospod na vesnicích a v malých městech. „Teď se jim (hospodám a restauracím) mění cena piva, takže lidi budou pít doma na zahradě lahvové pivo a nebudou chodit do hospody,“ komentoval Fiala.

„Já si myslím, že do hospod na vesnicích nikdo nebude chodit. Kvůli dvou či třem lidem to žádná obec a hospodští nebudou držet,“ dodal šéf poslanců SPD s tím, že to má za „další systémovou chybu“. Připustil, že v Praze podniky možná přežijí.

ČTĚTE TAKÉ: Opatření ohrožují studenty, zuří Fiala z SPD. Chceme zabránit zneužití slev, hájí se Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura ke zvýšení sazby DPH u točeného piva poznamenal, že stále může dojít na jednání mezi vládou a například Asociací malých a středních podniků a živnostníků, která opatření ostře kritizuje. „Já se žádnému jednání nevyhýbám, ale nepovažuju za pravděpodobné, že by se to změnilo,“ komentoval šéf státní kasy.

Dle jeho slov navíc nelze odhadovat, zda zvýšení sazby povede ke konci některých podniků. „To se samozřejmě nedá. Nejsem ten, který by říkal, že nějaké opatření všechny zachrání, anebo všechny zničí,“ řekl dále Stanjura ve vysílání CNN Prima NEWS.

SPD slibuje obstrukce

Fiala z SPD v pořadu Partie Terezie Tománkové také prohlásil, že společně se svými kolegy chystá i sněmovní obstrukce, aby se prosazení konsolidačního balíčku zabránilo.

„Pro nás je to selhání této vlády. Je to zvyšování daní, nic jiného. Ty škrty nejsou plošné, jsou nedostatečné. A vůbec bych nemluvil o zvyšování daní, ale šetřil bych na vlastní straně. To znamená, že budeme obstruovat, ano. Nepustíme to jenom tak. Hned v úterý budeme navrhovat mimořádný bod, abychom o tom diskutovali,“ řekl šéf poslanců SPD.

Stanjura zareagoval, že obstrukce zde nemají žádný smysl, protože zatím není návrh zákona. V okamžiku, kdy ten přijde do Sněmovny, tak obstrukce považuje za legitimní nástroj opozice.

Tagy: