Hospody jsou zavřené, ulice plní lidé. Podniky jim prodávají pití skrze výdejní okénko

Zavřená restaurace

Uzavírání hospod a barů v osm hodin večer lidé nerespektují

Uzavírání hospod a barů v osm hodin večer mělo výrazně omezit shromažďování lidí. Jenže ve větších městech, především v centrech, se úderem osmé hodiny večerní mnozí hosté přemístí ven a v pití a hovoru pokračují dál. Opatření totiž nezakazuje venkovní zábavu.

Plné ulice lidí před vchody do restaurací a barů. Přesně tak to vypadalo v Praze v sobotu kolem deváté hodiny večer. Podniky sice byly prázdné, ale mnohé z nich vládní nařízení obešly skrze výdejní okénko.

V centru metropole toho hosté patřičně využili. A uzavřené podniky jim tak ani moc nevadily. Důkazem toho byli i lidé v Bartolomějské ulici, kteří postávali před restauracemi. Mnozí to vidí tak, že se žádného přestupku nedopouští. Na rozdíl od restaurace nemusí mít venku ani roušky.

Pro mnohé hosty ale nemá brzká zavírací doba hospod a restaurací vůbec smysl. „Myslím, že záleží na svědomí každého jednotlivce. Já jsem třeba už nemoc prodělal, takže mně to nevadí,“ uvedl jeden z hostů. Další si myslí, že je nařízení naprosto zbytečné vzhledem k výdejním okénkům, u kterých lidé popíjejí vesele dál. Jenom u toho nesedí uvnitř hospody.

„Venku, tady za tím okénkem, to přece restaurace není. To je jenom výdejní okénko. Včera, když tady byli policisté, řekli, že tohle je v pořádku,“ potvrdil Martin, výčepní jedné restaurace. Nařízenou zavírací dobu restaurací kontrolovali policisté po celém městě. V Praze přišli na minimálně jeden otevřený podnik.

Podobné to vypadalo i v Brně. „Sobotní kontrola v centru odhalila celkem pět přestupků, všechny byly oznámeny správnímu orgánu,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Tagy: