Hostomský: Respirátor v MHD nenosím už dva týdny. Jste špatný občan, kritizoval Hořejší

Biochemik Zdeněk Hostomský v pořadu Nový den.

Hostomský nenosí respirátor v MHD už dva týdny

Biochemik Zdeněk Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS přiznal, že respirátor v MHD nenosí již dva týdny. Tím porušuje současná protiepidemická vládní nařízení. Povinnost mít zakrytá ústa v hromadné dopravě totiž skončí až ve čtvrtek. Imunolog Václav Hořejší Hostomského označil za špatného občana.

V noci ze středy na čtvrtek skončí povinnost nosit respirátory v hromadné dopravě. Napříč českou společností se však najdou jednotlivci, kteří už toto vládní nařízení nedodržují týdny či měsíce. Pro leckoho překvapivě se k nim přidal i biochemik Zdeněk Hostomský.

„Jsem rád, že toto opatření skončí. Respirátory jsou symbolem. Já je nenosím dva týdny ani v tramvaji. Dnes jsem jel s policistou, který se na mě podíval a ani mi nic neřekl,“ řekl Hostomský v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle imunologa Václava Hořejšího by vláda v případě rušení povinnosti nosit respirátory v hromadné dopravě měla ještě počkat.

„Čísla v poslední době setrvale klesají, tedy až na jedno – počet úmrtí. Denně stále umírá kolem 25 lidí, což je znepokojivé. Je to větší číslo než během minulého léta. Vláda musí zvolit mezi nepohodlím v MHD, nebo umírání 25 lidí denně. Možná bych s tím nějakou dobu počkal,“ prohlásil imunolog. Potom zkritizoval Hostomského.

„Že Zdeněk nerespektuje nařízení... Je špatným občanem. Lidé, navíc s jeho postavením, by tohle říkat neměli. U dopravních předpisů také můžeme tvrdit, že není nutné jezdit tak pomalu, jak nám nařizují. Roušky smysl mají, což je dokázané,“ oponoval. Hostomský přiznal, že opatření v hromadné dopravě nedodržoval z demonstrativních důvodů.

„Chtěl jsem vědět, co to udělá s ostatními přítomnými lidmi, kteří jsou z toho unavení. Varianty vznikají náhodou a respirátory nás před nimi nezachrání. Nemusíme plošně nutit lidi, aby nosili roušky v MHD, zaměřujme se na rizikovou populaci. Každá smrt kvůli covidu je zbytečná, ale 25 mrtvých denně nesouvisí s nošením či nenošením respirátorů,“ uvedl biochemik.

Od čtvrtka povinnost nošení respirátorů zůstane už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zároveň doporučuje, aby veřejnost respirátory nadále používala ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je právě COVID-19.

Tagy: