Musel jsem propustit i vlastní děti, říká hoteliér. Seznam pro ministerstvo je hotov

Prezident Fóra cestovního ruchu a majitel několika hotelů Viliam Sivek

Viliam Sivek

Hoteliéři sestavili seznam hotelů, které může využít ministerstvo zdravotnictví. Nemusí jít jen o pacienty s koronavirem, ale i o lidi v karanténě. Pobyt by měl platit stát. Prezident Fóra cestovního ruchu a majitel několika hotelů Viliam Sivek v pořadu Interview na CNN Prima NEWS uvedl, že teď se čeká na krok ministerstva. Podle Sivka bude případný lockdown pro cestovní ruch znamenat poslední kapku a v úterý předloží návrh, jak by odvětví mohla vláda pomoci.

Viliam Sivek pro pacienty s koronavirem nebo lidi v karanténě nabídl tři hotely. Žádná dohoda s ministerstvem zdravotnictví ale podle něj zatím uzavřená nebyla. Čeká se, jak resort rozhodne. „Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky na žádost ministerstva zdravotnictví dal dohromady seznam hotelů, který předal, a čeká na vyjádření. My jsme připraveni to řešit,“ uvedl Sivek.

Podle něj je několik variant, jak by pomoc fungovala. „Umíme ubytovat lidi za všech opatření, ať už nemocné, tak v karanténě. Umíme hotel předat ministerstvu zdravotnictví a zařizovat pouze základní věci, jako je IT, kotelnu, klimatizaci a podobně. Nebo umíme hotel provozovat za nějakých podmínek, jen některé služby,“ vysvětlil.

O nemocné by se podle něj museli postarat zdravotníci, ale hotely mohou například vyprat a uvařit. „Poskytli bychom takové prostředí, jaké je v nemocnici. Hotely jsou navíc vybaveny lépe, co se týče příjemnosti, třeba pro lidi v karanténě, každý pokoj má televizi a sprchový kout. Jsou dvě alternativy, pro nemocné a pro karanténu. Dávali jsme podněty ministerstvu a čekáme, jak to vykopne,“ dodal Sivek s tím, že Asociace zpracovávala seznam pražských hotelů i seznam hotelů v regionech.

Nejtěžší období života

K rozhodnutí nabídnout do programu své hotely Sivka vedl morální aspekt, je to ale i krok v rámci boje o přežití. „Kdo nesedí na místě podnikatele a nezaměstnává své děti, neví, v čem podnikatel lítá. Když říká svým dětem, že pro ně nemá práci. Když musí po 30 letech propustit své spoluzaměstnance a zná i jejich rodiny. Tohle období je nejtěžším obdobím mého života,“ popsal Sivek.

Ředitel několika hotelů musel propustit 20 zaměstnanců včetně rodinných příslušníků. Všem se prý snažil získat náhradní práci. „Bohužel jsem oslovil na 30 firem a domluvil se jen s jednou,“ podotkl.

Lockdown bude poslední kapkou

Podle Sivka, který je v poradních orgánech ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), bude lockdown pro cestovní ruch znamenat poslední kapku. „Cestovní ruch je bezesporu nejvíce zasaženým odvětvím. Zaměstnává 240 tisíc lidí, kteří postupně odchází na pracovní úřady,“ řekl s tím, že s ministryní Dostálovou i s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO) je v každodenním kontaktu.

„V rámci Fóra cestovního ruchu připravujeme zásadní opatření, které chceme předložit v úterý jak panu Havlíčkovi, tak i ministryni Dostálové. Chceme zachránit zbytek cestovního ruchu, který v naší zemi zbyl,“ upozornil Sivek.

Podle něj odvětví nutně potřebuje prodloužit program Antivirus, a to do schválení dlouhodobého kurzarbeitu. Fórum cestovního ruchu také navrhuje odpuštění odvodů sociálního a zdravotního pojištění pro podnikatele v cestovním ruchu s platností od října. Dále požaduje převzetí úhrady za nemocenské pojištění státem v prvních 14 dnech tohoto měsíce.

Tristně jsou na tom podle Sivka i bazény, které za první vlnu nedostaly ani korunu, nebo cestovní kanceláře. „Těm mimo lex voucheru ještě nikdo nepomohl,“ okomentoval.

Je to o společenské odpovědnosti

„Jsem přesvědčen, že jestli se vše opět zavře, bude to po důkladném uvážení a nebude to trvat věčnost, maximálně měsíc, dva. Je to o tom, jak se k opatření vlády postaví protirouškaři a ti, kteří vyzývají k demonstracím. Je to o společenské odpovědnosti. Nechceme, aby naše děti byly sirotci nebo aby nemocní umírali, tak bychom měli mít rozum, který bohužel nemáme,“ vyzval Sivek.

Praha se podle něj přes léto vůbec nestačila nadechnout. „Spíš vydechla to poslední, co má. Ostatním regionům hodně pomohly prázdniny. Říkal jsem jim, ať počkají na říjen a bude jim krušno jako hoteliérům v Praze,“ dodal.

Dokud letadla nebudou znovu létat, cestovní ruch se neobnoví

Sivkovy hotely letos přišly už o 160 milionů korun. „Musím platit nájemné, aniž bych měl příjmy, proto se to prohlubuje. Musel jsem dočasně konzervovat dva hotely a lidi jsem přeřadil na jinou práci. Zachránil jsem, co se dalo, ale bohužel jsem musel propustit své děti a 20 zaměstnanců. To potká v podstatě každého hoteliéra v Praze i většinu v regionech,“ myslí si Sivek.

Zatím se podle něj situace v cestovním ruchu nezlepší. „Z oblohy zmizelo 96 procent letadel, která byla plná turistů a mířila do České republiky. Dokud nebudou opět létat, tak se cestovní ruch neobnoví,“ tvrdí Viliam Sivek s tím, že podnikatelé v tomto odvětví se vrátí k číslům z roku 2019 přibližně v letech 2023 až 2024.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Viliamem Sivkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: