Nebezpečí číhající v lesích. Ztracené houbařky u Koryčan se schovávaly před divočáky na stromě

Houbařská sezona je v plném proudu. (Ilustrační foto)

Houbaři v pasti

Houbařská sezona je v plném proudu a lidé ve velkém vyrážejí do lesů. Přináší to ale i problémy. 89letá seniorka z Jihlavska se ztratila, když se tam vydala spolu se synem. Rodina po ní nejprve pátrala sama, nakonec požádala o pomoc policii. Zhruba po hodině ji dobrovolníci našli. Ztráta orientace však nemusí být jediné nebezpečí, které v lese číhá. Své o tom ví i dvojice houbařek, která vyrazila do lesa u Koryčan na Zlínsku a dlouhé hodiny pak hledala cestu ven.

Ženy si vyšly na houby ještě s dalším příbuzným. Ten se jim však ztratil a neměl u sebe mobil. Své společnice se pokoušel najít pomocí volání a troubení, ale marně. Mladé houbařky se snažily z lesa dostat několik hodin samy. „Svědčí o tom i údaje o nachozených krocích, kterých bylo úctyhodných 42 tisíc,“ sdělil policejní mluvčí Petr Vala pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz pohřbívání v rakvi, vyhlásili ve Žďáru nad Sázavou. Lidé se bouří a převážejí ostatky

Další problém přišel se soumrakem. Kromě toho, že ženám byla zima, bály se i divoké zvěře. Schovávaly se tak na stromě. Jedna z houbařek u sebe měla chytrý telefon, a tak policistům poskytla souřadnice.

Muži zákona je vypátrali do necelé hodiny. „Obě prochladlé ženy bezpečně dostali z lesa a předali rodině,“ potvrdil Vala.

V nesnázích se ocitl i houbař na Bechyňsku. Spadl ze skály a na pomoc mu museli vyrazit záchranáři. Muž utrpěl závažná poranění hlavy a ruky. Sanitka se k němu navíc nemohla dostat, zůstala uvězněná v blátě. Záchranáři se tak k pacientovi slaňovali z vrtulníku.

Policisté doporučují před cestou do lesa informovat okolí, kam míříte a kdy se zhruba vrátíte. Důležité je mít u sebe i plně nabitý mobil.

Když už se ztratíte, okamžitě volejte o pomoc. „Zůstaňte na místě, které jste popsali, nepřecházejte jinam. Pomoci může i aplikace Záchranka, která v případě zranění nebo zdravotní indispozice velmi přesně lokalizuje polohu zraněného,“ poradil mluvčí.

Nejen houbaři by také do lesa měli chodit teple oblečeni a vždy zvolit vhodnou obuv.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Překvapivý nález v pražské škole. Přímo pod okny učeben vykopali dělníci lidské kosti

Tagy: