Zdražení hovězího
Hovězí maso by mohlo být v budoucnu svátečním pokrmem. Podle Potravinářské komory by hovězí pod vlivem Green Dealu mohlo zdražit až o 60 procent. Zatímco europoslanci uklidňují, že prudkému zdražení ještě zabrání, zemědělci se bojí, že budou muset omezovat chovy.
Josef Stehlík soukromě hospodaří od 90. let minulého století. Věnuje se především chovu mléčného skotu. „Denně nadojíme kolem 600 litrů mléka,“ popisuje farmář z Chodouně u Berouna.
Hrozí, že třetina lidí nebude mít na jídlo, tvrdí šéfka potravinářské komory
Až třetina lidí v České republice nebude mít na nákup základních potravin. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS před tím varovala prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Podle ní může mít na celou situaci negativní vliv i přijetí Green Dealu. Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) k tomu řekl, že se stále jedná o návrhy, které se mohou zlepšovat a měnit.
Teď jeho podnikání nejvíce zatěžuje zdražování energií. V blízké budoucnosti by to prý mohly být i celosvětové cíle na zlepšení klimatu. Více než 100 zemí z celého světa, včetně Česka, se totiž zavázalo snížit emise metanu o 30 procent do roku 2030.
Krávy vylučují metan
„Nadšení z toho nejsme, ale myslím si, že pokud budeme respektovat věci, které respektovali naši předci, tak snad nebude takový problém se s politikou ztotožnit,“ myslí si Stehlík.
A proč je vlastně chov krav pro splnění klimatických cílů překážkou? Krávy při trávení vylučují metan, který znečišťuje ovzduší více než oxid uhličitý. U hovězího masa podle Potravinářské komory hrozí, že se jednou stane luxusním zbožím. Podražit by prý v příštích letech mohlo až o 60 procent.
„Opatření by skutečně mohla být takto špatná, pokud by se všechna opatření Green Dealu uvedla do praxe,“ říká prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. „Ta opatření budou vést k určitému zdražení těch surovin,“ míní Stanislav Polčák (STAN).
„Lidé budou ochotni dát za to hovězí víc, ale budou ho méně konzumovat,“ má jasno farmář Stehlík. Nová zemědělská strategie Evropské unie počítá s menším používáním pesticidů nebo omezením plochy, na které mohou zemědělci pěstovat jednu plodinu.