Hrozí, že třetina lidí nebude mít na jídlo, tvrdí šéfka potravinářské komory

360° 10.1.2022 21:15

Až třetina lidí v České republice nebude mít na nákup základních potravin. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS před tím varovala prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Podle ní může mít na celou situaci negativní vliv i přijetí Green Dealu. Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) k tomu řekl, že se stále jedná o návrhy, které se mohou zlepšovat a měnit.

Podle Večeřové může časem nastat situace, kdy až třetina Česka nebude mít na základní potraviny. „Vycházíme ze situace, která je dnes. Po covidu se zvětšil počet lidí, kteří berou potraviny z potravinových bank. Lidé nemají na nákup základních potravin. Uvědomme si, že se zdražilo všechno. V mnoha případech není práce, nebo se špatně shání. Lidé se ještě nenaučili nakupovat to, co potřebují. Pak polovinu vyhodí,“ vysvětlila Večeřová.

„Na čem lidé ušetří? Na jídle. Budou kupovat levnější potraviny, čekat na slevy, anebo si nekoupí takové potraviny, které by měli. Tím budou zase trpět z výživového hlediska. Nechci říct, že lidé budou umírat hlady, ale obávám se, že někteří na potraviny nebudou mít,“ varovala prezidentka Potravinářské komory ČR.

Green Deal versus ceny potravin

U hovězího masa podle Večeřové také hrozí, že se jednou stane luxusním zbožím, které si dopřejeme na Vánoce. „Situace by mohla být takto špatná, pokud se skutečně veškerá opatření Green Dealu uvedou do praxe. Nejde jen o hovězí. Cena vepřového se měla zvednout o 50 %, mléka o 36 %. Týká se to bohužel i obilovin a olejnin nebo ovoce a zeleniny,“ dodala Večeřová.

Pro řadu lidí je fakt, že by se Green Deal promítl i do cen potravin, novinkou. „Kumulace těchto efektů může vést k tomuto dopadu. Nebudu zastírat, že cílená opatření povedou k určitému zdražení surovin. Musím připomenout, že po řadu let ceny potravin do jisté míry stagnovaly. Legislativa teprve bude přijímána. Společně s paní kolegyní (Večeřovou) doufáme, že se nám podaří i naším přičiněním zlepšit návrhy, které jsou projednávány,“ snažil se Polčák v debatě uklidnit veřejnost.

Nedovážejme přes půl Evropy

„Souhlasíme s tím, že životnímu prostředí hodně dlužíme. Měli bychom se zaměřit na produkci surovin pro výrobu potravin. Očekávám, že když se má snižovat uhlíková stopa a zlepšovat dopady potravinářské i zemědělské výroby na životní prostředí, přestaneme dovážet potraviny přes půl Evropy,“ má jasno Večeřová.

Obecně nyní vidí snahu o snížení živočišné výroby. „Myslím si, že to není dobře. Bavíme se o snížení minerálních hnojiv, ale organiku do půdy dostat musíme, takže živočišnou výrobu potřebujeme. Omezení konzumace masa je velmi diskutabilní otázka. Živočišná bílkovina má svůj nezastupitelný význam ve výživě člověka,“ dodala Večeřová.

Tagy: