Zdechovský: Hra o eurokomisaře teprve začala. Jermanová zhodnotila Nerudovou i Síkelu

Europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Zdechovský a Jermanová hodnotí kandidáty na eurokomisaře

Hra o eurokomisaře teprve začala a je třeba myslet deset tahů dopředu, jako při šachách, zhodnotil v pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) současný stav vyjednávání o portfoliu českého zástupce v Komisi. Jako nástupce Věry Jourové se skloňují jména Jozefa Síkely a Danuše Nerudové. Europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) však ani jednoho z nich nepovažuje za ideálního kandidáta.

Podle Zdechovského není vhodné při výběru eurokomisaře spěchat. Za důležité považuje zejména to, aby český zástupce získal významné a vlivné portfolio.

ČTĚTE TAKÉ: Von der Leyenová má vizi pro konec Evropy, míní Jermanová. Nerozumíte tomu, reagoval Zdechovský

„Šachy musíte umět hrát, myslet deset tahů dopředu. Jen blázen by začínal hru tím, že by chtěl hýbat králem, když ještě nevyvinul pěšce,“ řekl Zdechovský v pořadu Partie Plus. Připomněl, že předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová žádnému státu zatím nepřislíbila portfolio.

Jermanová nesouhlasila. „Podle informací z médií byla podpora pro Ursulu von der Leyenovou do pozice šéfky Komise vyobchodovaná za portfolia,“ namítla zástupkyně ANO.

Europoslanci se v Partii Plus neshodli ani v názoru na kandidáty, o kterých se v souvislosti s postem budoucího eurokomisaře nejčastěji hovoří.

Spor o kandidáty

Zdechovský přiznal, že za dobu od eurovoleb změnil jeho názor na bývalou prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou. „Myslel jsem si, že když nemá přesah do exekutivy a nikdy nebyla ve volené funkci, nebude schopná zásadního vyjednávání. V tom jsem se mýlil. Za poslední měsíc, kdy je členkou české delegace Evropské strany lidové (EPP), vidím, že se dokázala rychle zorientovat,“ sdělil člen KDU-ČSL.

Ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (za STAN), který je také jedním z kandidátů na funkci v Bruselu, Zdechovský doporučil, aby s europoslanci více komunikoval. „V životě jsem s ním nemluvil. Tento týden jsem získal pozici koordinátora pro rozpočtovou kontrolu. Jestli chceme ekonomické portfolio, tak já jako koordinátor budu muset za EPP (Evropskou lidovou stranu, pozn. red.) připojit podpis, že s jeho nominací souhlasím. Zatím ale nevím, proč bych mu ho dával, když jsem s ním v životě nemluvil a neznám jeho vize,“ doplnil Zdechovský.

Síkela by měl své komunikační schopnosti zlepšit i podle Jermanové. „Je velmi sebevědomý a arogantní. Nemyslím si, že to je vhodný způsob, jak v pozici eurokomisaře získat podporu pro věci, které bude chtít prosadit,“ uvedla bývalá hejtmanka Středočeského kraje. Za ideálního kandidáta nepovažuje ani Nerudovou.

„Nemůžu si mezi nimi vybrat. Říkám dlouhodobě, že ani jeden z nich pro mě není dobrý kandidát, ať už osobnostně nebo odborně. Jsou to lidé, se kterými prostě nemůžu souhlasit,“ dodala Jermanová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvolení von der Leyenové? Prohra EU, hodnotila Konečná. Nikdo silnější nebyl, řekl Zdechovský

Tagy: