Zvolení von der Leyenové? Prohra EU, hodnotila Konečná. Nikdo silnější nebyl, řekl Zdechovský

Europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Tomáš Zdechovský, Kateřina Konečná, Tomáš Klvaňa, Vladimír Votápek, Jiří Just

Opětovné zvolení Ursuly von der Leyenové do vedení Evropské komise je prohra celé Unie, zhodnotila Kateřina Konečná (KSČM) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle europoslankyně koalice Stačilo! má šéfka komise za sebou mnoho nevyřešených krizí, lobbingu a netransparentností. Pro von der Leyenovou dle svých slov ještě před pěti lety nehlasoval ani Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Nyní ji však podpořil, protože mezi možnými kandidáty nikoho silnějšího nenašel.

Europoslanci, kteří hlasovali pro setrvání von der Leyenové ve funkci šéfky komise, zřejmě trpí ztrátou paměti, okomentovala Konečná ve vysílání CNN Prima NEWS. „Je to pro mě velmi překvapivé. Myslím, že je za ní mnoho chyb, nevyřešených krizí, lobbingu a netransparentnosti. Každý ať si teď nese zodpovědnost,“ podotkla europoslankyně.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o eurokomisaře. Leyenová je šancí pro Síkelu a plus pro Fialu. Co nahrává Nerudové?

Zdechovský před pěti lety pro von der Leyenovou nehlasoval. „Nechtěl jsem v čele komise naivního politika, kterého vytáhneme jako zajíce z klobouku,“ namítl europoslanec. Letos jí však k obhájení funkce pomohl. Před volbou si prý zanalyzoval možné kandidáty a shledal, že mezi nimi silnějšího kandidáta nenašel. „Politika je vždy o kompromisech, a pokud bychom nechtěli Ursulu von der Leyenovou, měli bychom říci, koho chceme,“ podotkl.

„Uvidíme, jaké kroky udělá. Je to na nás poslancích, abychom důsledně hlídali ji i další členy komise, kteří budou zvoleni,“ shrnul Zdechovský.

Šéfka komise podle něj změnila rétoriku. S projevem, který přednesla europoslancům před volbou, byl prý spokojený. „Zrcadlily se tam priority, se kterými jsem jako lidovec a kandidát koalice Spolu kandidoval. Jsem rád, že se prosadily do kandidátského projevu,“ zmínil Zdechovský. Mezi zmíněné priority prý patří vedle boje proti nelegální migraci i navýšení pracovníků Frontexu (Evropské pohraniční a pobřežní stráže, pozn. red.) nebo Europolu, který bude vyšetřovat přeshraniční kriminalitu intenzivněji.

Konečná výhru von der Leyenové respektuje, to však prý neznamená, že nebude kritizovat její návrhy. Některé věci, o kterých šéfka komise ve svém projevu mluvila, jsou podle europoslankyně „absolutně šílené“ a je odhodlaná být vůči nim „tvrdá“.

Evropský parlament v tajné volbě potvrdil Ursulu von der Leyenovou ve funkci předsedkyně Evropské komise na další pětileté období ve čtvrtek. Německá politička získala 401 hlasů, oznámila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Von der Leyenová po svém zvolení uvedla, že si přeje v komisi stejné zastoupení mužů a žen. I nadále hodlá spolupracovat se stranami, které jsou proevropské, proukrajinské a ctí právní stát.

Hlasování se účastnilo 707 europoslanců. Proti setrvání von der Leyenové ve funkci se jich vyslovilo 284, dalších 15 se zdrželo hlasování. Sedm hlasů bylo neplatných.

K TÉMATU: Von der Leyenová bude dál šéfkou Evropské komise. Funkci obhájila v tajné volbě

Tagy: