Kde jsou Navalného ostatky? Rodina tělo neviděla, uniklé záznamy ukazují podivnou akci úřadů

Pietní místo za Alexeje Navalného v Petrohadu (16. 2. 2024)

Pieta za Navalného

Kolem smrti ruského opozičního předáka Alexeje Navalného panují značné nejasnosti. Od doby, co 16. února vězeňská služba oznámila jeho skon, rodině a blízkým stále nebyl umožněn přístup k politikovým ostatkům. Ruská média spekulují, že Kreml tělo odvezl neznámo kam.

Ljudmila Navalná, matka Navalného, který měl podle ruských úřadů zemřít v trestanecké kolonii Polární vlk, dorazila na místo úmrtí.

„Brzy ráno (v pondělí) Alexejova matka a advokáti přijeli k márnici. Dovnitř je nepouštějí. Jednoho z advokátů doslova vystrčili. Na otázku, zda tam je Alexejovo tělo, pracovníci neodpovídají,“ uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na Twitteru.

ČTĚTE TAKÉ: Našly se ostatky Navalného. Tělo plné modřin rozdmýchalo domněnky o nařízené vraždě

Portál Mediazona uvedl, že jediné, čeho se matka politika dočkala, byla oficiální zpráva o úmrtí. Podle dokumentu měl Navalnyj naposledy vydechnout v pátek 14:17 místního času. Opoziční list Novaja Gazeta s odkazem na nejmenovaného spoluvězně Navalného ale informoval, že vězeňská služba o smrti prominentního trestance věděla už o čtyři hodiny dříve.

Navalná za tělem svého syna zamířila do márnice ve městě Salechard. Ruské úřady měly nevydání těla posléze zdůvodnit, že se stále zkoumá příčina úmrtí.

Mediazona přišla ještě s jednou zajímavostí, a sice, že není vůbec jasné, zda tělo v márnici v Salechardu vůbec bylo. Portál zveřejnil uniklé kamerové záznamy, které ukazují přesun sanitky s podezřelým doprovodem mezi Salechardem a městem Labytnangi.

Tisíce Rusů požadují navrácení Navalného těla

Márnice v Salechardu tvrdila, že tělo u nich není. Pokud však Navalného ostatky byly v oné sanitce na záznamu, pak by šlo nejspíš o klam, neboť kolona směřovala právě do zmíněného města.

„Záznamy objevené portálem Mediazona dokazují, že zaměstnanci vězeňské služby přepravili Navalného tělo do Salechardu noc před příjezdem jeho matky Ljudmily a jeho právníků. Nevíme, kam tělo politika bylo posléze přemístěno, ale je jasné, že bylo úmyslně ukryto před jeho blízkými,“ dodává Mediazona.

Navalného smrt vyvolala velmi ostrou reakci ze Západu. Politici totiž vesměs obviňují z jeho smrti ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho režim, který měl opozičního předáka držet ve vězení po vykonstruovaných procesech. Před lety byl navíc Navalnyj otráven a léčil se kvůli tomu několik měsíců v Německu. Po vyléčení se rozhodl pro návrat do Ruska, kde byl okamžitě zatčen. Na svobodu se již nedostal.

Mnoho Rusů navzdory hrozbě, že budou sami uvězněni a stíháni, vyšli v uplynulých dnech do ulic uctít Navalného památku. Na místech, kde se konaly pietní akce, často zasahovala ruská policie, která zadržovala příchozí. Tisíce Rusů požadují, aby úřady vydaly Navalného tělo.

Tagy: