Hraba: Dozimetr nemá konce, Hlubučka můžou i pustit. STAN dle něj trpí pirátizací

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) v Partii

K věci (801)

Kauza Dozimetr, při níž byli zadrženi lidé z okolí bývalého pražského náměstka primátora Petra Hlubučka, včetně jeho samotného, nemusí být u konce. V pořadu K věci to řekl senátor Zdeněk Hraba (STAN). Celá aféra se dle něj klidně může vyvrbit i tak, že Hlubuček, jenž až do kauzy působil ve vedení hnutí STAN, může být očištěn. Hraba mimo jiné hovořil i o aktuální situaci v partaji, která je zasypána sérií problémů.

„Já se obávám, že kauza Dozimetr nemá konce,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS Hraba. Podle něj se klidně mohou objevit další nové skutečnosti, přičemž se může stát, že se policií zadržení lidé dostanou na svobodu. „Třeba bude Petr Hlubuček očištěn,“ pronesl senátor.

Hlubuček byl v den zahájení policejní razie na pražském magistrátu zadržen ve svém domě v Lysolajích. Ještě ten den ho vedení hnutí STAN vyzvalo k rezignaci na své posty a pozastavilo mu členství. Hlubuček tak následně učinil. Kauza ovšem smetla například i dosavadního ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který měl kontakty s dalším obviněným – podnikatelem Michalem Redlem. Gazdík kvůli tomu rezignoval.

Hraba každopádně očekává, že co nejdřív začne proces a aféra se zrychlí. „Co se týká kauzy Hlubuček, jak ji známe, tak se nedalo dělat víc,“ dodal senátor ke krokům hnutí STAN. Partaj se totiž po kauze Dozimetr rozhodla o očistu ve vedení. Předsedou sice zůstal Vít Rakušan a v nejužším vedení vydržel i Jan Farský, byť jen coby řadový místopředseda, ale jinak byli do nejvyššího orgánu hnutí zvoleni noví lidé.

Ti mají podle Hraby aktuálně příležitost se ukázat. Podle jeho slov je patrné, že například vítá výměnu na postu 1. místopředsedy, kdy Jana Farského vystřídal poslanec Lukáš Vlček. „Pokud STAN něco chybělo, tak to byl 1. místopředseda, který bude pracovitý,“ řekl senátor s odkazem na to, že Farský začátkem roku odletěl na univerzitní stáž do USA, přičemž poslaneckého mandátu se vzdal až po nátlaku. Vlčka naopak Hraba označil za mimořádně pracovitého.

STAN trpí pirátizací programu, míní Hraba

On sám se do vedení hnutí aktuálně nepokoušel dostat a dokonce na sněmu ani nebyl. „Nepovažoval jsem to za důležité, protože můj hlas by stejně nic nezměnil,“ poznamenal v pořadu K věci Hraba.

Sám je totiž zastáncem konzervativní linie v hnutí, v jehož vedení ale aktuálně převládají spíše liberálové. Podle Hraby jsou kauzy a právě příklon k liberálnějším tématům důvodem, proč se STAN aktuálně příliš nedaří ve voličských preferencích.

Středočeský senátor je toho názoru, že STAN se už od loňských sněmovních voleb odklonil od „tradičních starostenských témat“. Místo toho došlo k něčemu, co pojmenovává jako „pirátizace programu“. Právě s Piráty šlo hnutí STAN v koalici do voleb, přičemž dle Hraby Starostové až příliš začali přebírat pirátská témata.

Tagy: