Rakušan: Měl jsem dvě možnosti. Jednou z nich bylo všeho nechat a vzpomínat na dobré časy

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan

Buď jsem toho mohl nechat a vzpomínat na hezké časy, kdy jsem STAN dovedl k zajímavým výsledkům, nebo si říci, že zkusím pomoct i v krizi. Taková slova pronesl Vít Rakušan v rozhovoru pro CNN Prima NEWS po svém znovuzvolení do funkce předsedy hnutí STAN.

Rakušan připustil, že pochyboval, zda si svou pozici v čele strany zaslouží a zda má smysl pokračovat. „Přemítal jsem o tom od chvíle, co jsme měli nějaké problémy. Vedl jsem konzultace s různými lidmi uvnitř i vně STAN,“ sdělil Rakušan s tím, že před sjezdem uvažoval o dvou variantách. „Buď toho nechat a vzpomínat na hezké časy, kdy jsem STAN dovedl k zajímavým výsledkům v trojích volbách, nebo si říct, že zkusím pomoct i v krizi, protože kapitán loď neopouští,“ řekl.

„Navíc jsem viděl, že není žádný velký zájem o to pouštět se do předsednické role, tak mně nezbývalo nic jiného, než v lodi zůstat a pokusit se zase nastolit trajektorii růstu,“ vysvětlil Rakušan.

Politik ve svém kandidátském projevu v souvislosti s nařčením STAN z organizovaného zločinu ze strany opozice zdůraznil, že v hnutí nejsou žádní mafiáni. „Žádná strana ale nemá úplnou jistotu, že se v jejích řadách neobjeví nepoctivý člověk. U nás se jeden objevil, byla to komunální kauza našeho pražského politika, který selhal a my jsme vyvodili takovou odpovědnost, jako žádné jiné politické strany,“ připomněl kauzu Dozimetr a reakci na ni.

Dodal, že podobné problémy může mít i hnutí ANO, SPD a samozřejmě znovu STAN. „Kauza jednoho člověka však neznamená, že hnutí je mafiánskou strukturou. Nejlegračnější je, že to říká člověk, který sám neodstoupil po svých obrovských problémech a člověk, který jde k soudu,“ narážel na bývalého premiéra Andreje Babiše.

Rakušan si je prý vědom, že ho čeká hodně práce. „Vyzýval jsem kandidáty do předsednictva, aby si nešli pro funkci, ale šli si říct o práci. Musíme změnit vnitřní strukturu fungování a profesionalizovat nejrůznější postupy komunikace s regiony. Musíme nominovat kvalitní lidi, uspět ve volbách. Máme témata, máme agendu a přesvědčíme o tom,“ sliboval Rakušan.

Politologové: STAN čeká běh na dlouhou trať

Obnovení důvěry u veřejnosti po korupční kauze Dozimetr, která vyvrcholila obviněním náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, bude podle politologů náročná. „Je samozřejmě otázkou, zda voličům obměna stačí,“ uvažoval pro ČTK Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Domnívá se, že STAN pro trvalé zakotvení v celostátní politice potřebuje silnější ideové vymezení.

Jeho kolega Petr Just, vedoucí katedry politologie Metropolitní univerzity Praha, ocenil, že se hnutí snažilo ihned po vypuknutí kauzy reagovat tak, aby minimalizovalo negativní dopady. „Ty kroky byly ve znamení sebereflexe, přiznání chyb a vyvození politické odpovědnosti. Přesto následoval poměrně rychlý pád preferencí. Tím chci naznačit, že obnova důvěry je během na dlouhou trať,“ uvedl. „Jak změnu voliči vnímají, ukážou blížící se komunální a senátní volby, v nichž byli Starostové dlouhodobě úspěšní,“ dodal Just.

Tagy:
sjezd rozhovor Andrej Babiš Vít Rakušan STAN ministr vnitra předseda Starostové a nezávislí Petr Hlubuček hnutí hnutí STAN Josef Mlejnek místopředseda Svoboda a přímá demokracie Petr Just Metropolitní univerzita Praha Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy kauza Dozimetr Akce Dozimetr