Mámy s Hyundai po Česku: Šlápněte s rodinou do pedálů a vyrazte na hrad Kost a do údolí Plakánek

Matky na cestách

Rodina Antony na hradě Kost

Léto je v plném proudu a leckomu se hodí tip na výlet, který bude bavit celou rodinu, tedy děti i rodiče. Kdo se někdy podobnou akci snažil naplánovat, ví, jak náročné to je. Reportérka Andrea Antony proto s rodinou nasedla do auta a vydala se zjišťovat, kam se v Česku dá vyrazit a strávit společné chvíle, na které se nezapomíná.

V dalším díle pořadu Prima Česko vyráží Andrea Antony s manželem a 2,5letou dcerou Rozárkou směr hrad Kost a pokud zbyde síla, mají v plánu prozkoumat i přilehlé údolí Plakánek. Do cíle je doveze Hyundai STARIA, takže mají dost místa jak na sportovní kočár, tak hodně velkou svačinu, bez které většina rodin nikam nevyráží.

Příští zastávka: hrad Kost

„Ještě před třemi lety bych vám tvrdil, že hrad Kost pochází ze čtrnáctého století a první písemná zmínka patří k roku 1349. Dneska už vám řeknu, že platí jenom ta první písemná zmínka. Hrad totiž prošel rozsáhlou rekonstrukcí. A ta nám odhalila dosud neznámá fakta. Zjistili jsme, že pochází už ze třináctého století a můžeme ho tedy řadit mezi jedny z nejstarších, dosud stojících hradů u nás. A zároveň i mezi ty nejzachovalejší, protože hrad Kost si díky souhře náhod a okolností uchoval originální gotický vzhled, což vidíme i dneska díky hradním stínkám, hradbám atd. A to z něj vytváří jeden z velikých unikátů na našem území,“ představuje památku Jan Macháček, zdejší kastelán.

Při natáčení má rodina Antony i ostatní návštěvníci štěstí, v rámci celorepublikové akce Dny soukromých hradů a zámků po památce provází sám pan domácí – hrabě Kinský. „Provázím dvakrát, maximálně třikrát za sezónu, jak na hradě, tak na zámku. A samozřejmě se snažím vysvětlit historii, ale přiznávám, že na to je určitě lepší kastelán, který zná každý detail i data,“ přiznává Fracesco Kinský Dal Borgo, majitel hradu Kost. A dodává s humorem: „On to mele denně, takže většinou přiznávám před lidmi, že mi něco může vypadnout. Ale snažím se spíš přidat něco osobního, co se nedozví od běžného průvodce, něco z historie, co si pamatuju jako malý.“

A podobně jako spousta českých rodin, i rodina Antony přiznává, že většinou komentované prohlídky hradů a zámků nevyhledává vzhledem k tomu, že to jak téměř tříleté dítě, tak jeho netrpělivou maminku moc nebaví. Co naopak většina vyhledává pravidelně, je dobré jídlo a hřiště. Zde jsou tyto požadavky stylově splněny přímo v podhradí.

ČTĚTE TAKÉ: Přísně střežená místa Dukovan: Navštívit můžete reaktor, chladicí věž i „jadernou“ vinici

Směr Plakánek!

Po posilnění se nasedá do kočárku, třeba se bude i spát, a pokračuje se z kopce přímo do malebného údolí Plakánek. „Je to údolí, kde rostou organismy, které jsou jedinečné pro Český ráj, jako třeba prstnatec májový, krásná růžová orchiej květnová... Žijí tady třeba výr velký, naše největší sova, datel černý, nádherný šplhavec s červenou čepičkou...“ vyjmenovává místní obyvatele ze zvířecí říše Jiří Klápště, vedoucí správy CHKO Český ráj.

Kombinace Kost a Plakánek je tedy ideální a teď už i ověřený tip na jednoduchý výlet pro rodinky s dětmi, ve kterém se snoubí jak historie, tak příroda. Lehce se všude dostanete a zaparkujete autem, plus v případě potřeby projedete i kočárkem. Zapište si ho a rodina Antony se bude zase těšit někdy příště!

Hyundai STARIA – MPV pro vaši rodinu i podnikání

Proč jsme na cesty v rámci seriálu „Mámy na cestách“ zvolili právě Hyundai STARIA? Nové MPV STARIA totiž poskytuje zcela novou úroveň řešení mobility, díky které se vaše cestování stává pohodlnějším, produktivnějším a přínosnějším. Co toto rodinné auto dále nabízí?

  • až 9 komfortních míst k sezení
  • výkonný motor 2,2 CRDi 130 kW
  • relaxační sedadla
  • nový navigační systém s 10,25" obrazovkou
  • elektricky ovládané boční a zadní dveře
  • full LED přední světlomety

Tagy: