Přísně střežená místa Dukovan: Navštívit můžete reaktor, chladicí věž i „jadernou“ vinici

Dukovany

JE Dukovany

Elektřina nás dnes provází na každém kroku. Co takhle svět energie probádat zblízka a nahlédnout pod pokličku obrovského papiňáku – jaderného reaktoru? Pokud vás už výlety za památkami a historií nemají čím překvapit, vypravte se s námi do elektrárny v Dukovanech. Exkurze vás nabije netradičními zážitky. Přímo pod chladicími věžemi se tu zelená první jaderná vinice na světě, o kterou se pilně starají jaderné včely.

Není to zrovna typické výletní místo jako Karlštějn nebo Hluboká. I když se zdálky rozhodně nedá přehlédnout. Do infocentra dukovanské elektrárny ročně zamíří přes 35 tisíc návštěvníků, víc pojmout nedokáže.

Tady se o zdejší výrobě elektřiny dozvíte všechno a vydáte se i na jaderný výlet do přísně střežených míst. Stačí si nasadit brýle a sluchátka a virtuální realita vás zavede třeba na vrchol chladicí věže. Prohlídku ovládáte vlastníma rukama. „Dlouhodobě Jaderná elektrárna Dukovany vyrábí 15 terawattů elektrické energie, bezemisní elektrické energie, což se dá přirovnat k pokrytí spotřeby celé České republiky z celé jedné pětiny, což je opravdu hodně,“ uvádí Jiří Bezděk, mluvčí společnosti ČEZ v pořadu Prima Česko.

„Málokdo má představu, jak je elektrárna veliká, proto se to přirovnává k určitému počtu fotbalových hřišť, aby návštěvníci získali přehled o té velké rozloze,“ doplňuje další zajímavosti Marie Hlouchová, průvodkyně Informačního centra Jaderné elektrárny Dukovany. A pokračuje: „Prochází se stejnou kontrolou jako na letišti, detektorem kovu. Touto kontrolou musí projít všichni pracovníci, všechny osoby, které nám vstupují do jaderné elektrárny.“

Do reaktoru i na vinici

Podívat se lze i do nebezpečné zóny, přímo do reaktoru. „Někteří mají představu, že ten jaderný reaktor je vlastně jako kotel na tuhé palivo, kteří mnozí z nás mají doma ve sklepě, nebo kamna na tuhá paliva nebo krb. Ne, na reaktoru nikde boční dvířka nemáme, reaktor je vlastně hrnec, dalo by se říci, s pokličkou,“ vysvětluje průvodkyně.

V modelu v reálné velikosti se na chvíli cítíte jako jaderné palivo. Tady vám průvodci vyvrátí i největší tradovaný omyl, že je reaktor zakopaný pod zemí. „U reaktoru je naprosto ticho a jediné, co tam je slyšet, je vzduchotechnika, takže klimatizace, vůbec nic jiného, takže to třeba některé návštěvníky překvapí, že štěpná reakce nevydává žádný zvuk,“ uvádí mluvčí.

A když chcete zkusit napětí na vlastní prsty, co takhle plazmová koule a několik tisíc voltů? Zkrátka v elektrárně nudu nečekejte. A ani těsně vedle ní.

Jaderná elektrárna Dukovany je asi nejzvláštnější místo, kde najdete vinohrad. Kopce na Pálavě to sice nejsou, ale speciální mikroklima chladicích věží prý místnímu jadernému vínu vyloženě svědčí. Jak by ne, když mu požehnal i farář. „Měli jsme možnost zatím ochutnat pouze první sklizeň, tzv. Panenské víno, musím říct, že nás teda všechny překvapilo, popravdě, těšíme se i na ta další,“ neskrývá nadšení Jiří Bezděk.

Včely, které odvedou hodně práce, jsme během natáčení venku poletovat neviděli, v úlech to ale hučelo. Stejně jako všechno kolem, i víno je pod nepřetržitým dohledem kamer. Ochutnat jej mohou jako bonus pouze návštěvníci infocentra. Kolem nejstarší provozované jaderné elektrárny u nás vede také cyklostezka. Kdo ví, třeba zrovna tady – v prostředí mezi jadernými bloky dobijete energii.

Tagy:
jaderná elektrárna elektrárna ČEZ víno výlet energie Dukovany Česko vinice Jaderná elektrárna Dukovany Jiří Bezděk Informační centrum Jaderné elektrárny Dukovany